· 

El misteri aprofundeix a la recerca de l’assassí de l’ós bru Cachou


El diari britànic The Telegraph, un dels més importats d'Anglaterra, després de contactar amb IPCENA,  ha publicat en el seu dominical d'aquest 18 de juliol, un interessant article extens sobre el conflicte de la mort de l'ós Cachou i la conservació dels óssos als pirineus. 

Un guarda forestal, un polític local i un criador de cavalls entre els sospitosos de la mort d’animals als Pirineus espanyols l’any passat

 

Cachou no va tenir cap oportunitat. L'enorme ós bru de sis anys, estava amb fam després de despertar-se de la hibernació mentre vagava a través de la frontera des de França i baixava a la Vall d’Aran, en una zona boscosa als Pirineus a principis de la primavera del 2020.

 

Pocs dies després, el seu cos de 130 quilos es va trobar al fons d’un barranc amb amb signes d'enverinament,  cosa que va provocar l’obertura d’una investigació criminal sobre la matança d’un animal protegit que va exposar nivells impactants de corrupció local.

 

El misteri de l’assassinat s’intensifica a mesura que les autoritats treballen per trobar l’assassí de Cachou, una celebritat entre els ecologistes com un dels pocs óssos nascuts als Pirineus durant una campanya de reintroducció recolzada per la UE.

 

Fins ara, la investigació ha demostrat com les autoritats locals van intentar tapar la causa real de la desaparició de l’ós. Ha descobert un grup de WhatsApp de 140 efectius, en el qual els propietaris locals i els guardes forestals van discutir la matança de les espècies protegides , i fins i tot ha portat al descobriment d’una banda colombiana de tràfic de cocaïna a la vall idíl·lica, a l'idíl·lic vall, que està encatifada de faigs, roures i boscos.

 

Entre els principals sospitosos hi ha un guarda forestal, un antic polític local i un criador de cavalls que, segons els testimonis, presumia en públic de com matar els óssos amb anticongelant, així com un funcionari públic.

 

El funcionari, que també és un destacat apicultor, ha estat localitzat per dades telefòniques a prop de la zona on es creu que Cachou ha estat enverinat. Va dir al jutge que estava comprovant els ruscs que tenia en aquesta zona.

 

Cérvols punxats amb anticongelant

 

"Qualsevol que fos, van caçar un cérvol i van deixar el seu cos al seu camí, farcint-lo d'esponges impregnades de mel i anticongelant", va dir a The Telegraph Joan Vázquez, fundador de l'organització ecologista Ipcena.

 

"Hauria estat una setmana agonitzant després de consumir el verí, que després hauria afectant òrgan rere òrgan abans d'afectar finalment el cervell i el sistema nerviós", va dir Vázquez, que creu que Cachou va ser víctima d'una campanya orquestrada.

 

Creu que la mort de l'ós va seguir una llarga conspiració que va intentar fixar la mort de diversos cavalls a l'ós.

 

Cachou va ser un dels pocs ossos nascuts als Pirineus després del controvertit programa de reintroducció, que ha vist com el nombre d’ós bru a la serralada ha passat de només tres el 1996 a uns 70 actuals.

 

Els Agents de Medie Ambient el van trobar el van trobar cap per amunt en el fons d'un penya-segat de 40 metres, amb un dels seus ullals que sobresortien en un horrible rictus, que és un signe de possible intoxicació. "L'ós passa hores gemegant de dolor i els músculs facials es queden en aquesta posició estirada", va explicar Vázquez.

 

El govern de la vall d'Aran no va trigar a anunciar que la causa sospitosa de la mort era una caiguda al barranc després d'una baralla amb un altre ós.

 

El responsable tècnic de Medi Ambient del Conselh Generau de Val d'Aran, Ivan Afonso sospitava el contrari. "Si no trobeu una causa evident de mort, busqueu anticongelant", va dir als col·legues del departament veterinari de la Universitat Autònoma de Barcelona, on una autòpsia acurada va acabar trobant cristalls d'oxalat de calci en mostres de cervell i orina, suggerint que el verí havia estat ingerit. 

Investigadors en el lloc de la mort de l'ós Cachou CRÈDIT: Mossos
Investigadors en el lloc de la mort de l'ós Cachou CRÈDIT: Mossos

Aquesta indicació d’intoxicació va ser suficient perquè un jutge d’Aran obrís una investigació criminal , que es desenvolupa en secret.

 

Els registres telefònics mostren com 140 habitants locals havien format un grup de WhatsApp per lluitar contra la presència dels animals a la vall. Un guarda forestal va dir al grup: "Sortiré dissabte i l'hi ficaré quatre bales".

 

Les escoltes telefòniques que buscaven pistes relacionades amb la mort de Cachou van provocar el descobriment d’una banda de traficants de cocaïna; la policia catalana va detenir al març 12 persones, entre elles 10 ciutadans colombians i un alcalde local, a més d’apoderar-se de dos quilos de la droga.

 

Vázquez creu que és possible que no es pronunciï un veredicte de culpabilitat en el judici, que s'espera que es faci a la ciutat catalana de Lleida el 2022.

 

"Els conspiradors faran tot el possible per evitar revelar qui va matar l'ós. Però s’ha guanyat el judici social; l’ós és clarament la víctima i va morir injustament. La gent s’ha escandalitzat en llegir sobre els responsables que haurien de tenir cura de la nostra vida salvatge: la guineu s’ha posat al capdavant del galliner ”.

 

Font The Telegraph https://www.telegraph.co.uk/news/2021/07/17/mystery-deepens-search-killer-cachou-brown-bear/