· 

Ecologistes de Catalunya alerta que reduir el cabal dels rius atempta contra la conservació de la biodiversitat


El tram final de la Muga, sense aigua actualment. | SOMEC
El tram final de la Muga, sense aigua actualment. | SOMEC

La federació Ecologistes de Catalunya (EdC) ha alertat que reduir el cabal del Llobregat, la Muga i el Ter atempta contra la conservació de la biodiversitat que hi viu. L’entitat ha reaccionat així a una de les mesures que el Govern proposa en el marc de la lluita contra la sequera. “És inadmissible que es proposi reduir en un 93% de mitjana els cabals de manteniment aprovats per l’ACA”, ha indicat EdC en un comunicat. Es tracta d’una reducció “dràstica” que tindrà “afeccions ambientals importants” i conseqüències “molt greus” pel que fa a la qualitat de l’aigua. De manera global, afegeix la plataforma, es veuran afectades totes les comunitats biològiques d’invertebrats, que tenen una importància “essencial” en la cadena tròfica.

 

Segons EdC, els nous cabals d’emergència estipulen que al riu Llobregat, entre Sant Joan Despí i la desembocadura -un tram de 14 quilòmetres- el cabal es redueixi de la xifra actual de 4.300 litres per segon a 250, és a dir, un 94%.

 

Al Ter, des del Pasteral fins a la desembocadura -un tram de 67 quilòmetres- el cabal baixaria dels 5.500 litres per segon que es consideren ara com ara cabal de manteniment a 600, un 89% menys.

 

A la Muga, des de Pont de Molins fins a la desembocadura -un tram de 19 quilòmetres- la reducció seria del 96%, dels 1.200 litres per segon establerts actualment com a cabal de manteniment fins als 40.

 

EdC recorda que la Llei d’aigües vigent considera “prioritaris” els cabals ecològics sobre la resta d’usos, i lamenta, en aquest sentit, que en els diferents cicles de planificació i especialment en els plans de sequera, “es prioritzen els usos per davant dels cabals ecològics”.

 

És per això que l’entitat sol·licita una revisió d’aquesta planificació sobre la base de l’excés de demanda actual i futura, que al seu parer és “la causant del problema d’escassetat” actual.

També proposa altres mesures com reconvertir cultius de regadiu a cultius de secà, reorientar cultius cap a una producció més pròpia del clima de les conques internes, aplicar un ERTO a les plantes d’embotellament de begudes no alcohòliques i alcohòliques mentre duri el període extrem de sequera -calculen que el consum anual aproximat és de cinc milions de metres cúbics, el 80% del consum anual d’aigua domèstica de la ciutat de Barcelona- o aturar l’activitat a les macrogranges durant el període d’emergència de sequera, així com el reg dels camps de golf.

 

Finalment l’entitat anuncia que “davant de la gravetat d’aquestes mesures, Ecologistes de Catalunya, elevarà una denúncia a les instàncies competents”.

 

Font: ACN