· 

Entitats ecologistes exigeixen al Govern que compri més d'un miler d'hectàrees a Ponent per afavorir la biodiversitat.

Demanen, també, que s'aturin els treballs a la finca de Mas de Melons per tal que s'hi estableixi l'alosa becuda

 

Entitats ecologistes han exigit al Govern que compri d'una vegada per totes unes 1.350 hectàrees de terrenys a Ponent per afavorir la biodiversitat i l'hàbitat d'espècies vulnerables com la xurra, l'alosa becuda, el sisó i la ganga. Són uns terrenys que l'administració es va comprometre a adquirir fa 13 anys i que s'inclouen dins el pla de protecció del medi natural aprovat per compensar l'impacte del canal Segarra-Garrigues. Ipcena, SEO/Birdlife i Depana donen sis mesos al Govern perquè compri els terrenys, si no, presentaran un contenciós. A la vegada, demanen aturar els treballs a la finca de Mas de Melons on Acció Climàtica vol afavorir que s'hi estableixi l'alosa becuda, ja que asseguren que és un espai inadequat per a l'espècie.

 

El Govern es va comprometre l'any 2010 a comprar 1.350 hectàrees a les comarques de Ponent per compensar l'impacte ambiental del projecte del canal Segarra-Garrigues. La realitat, però, és que encara no n'ha comprat cap, com així han denunciat les entitats ecologistes d'Ipcena, SEO/Birdlife i Depana.

 

Es tracta de terrenys que sumen un preu total de compra de 36 milions d'euros i que estan repartits, entre altres, als secans de Mas de Melons i Alfés i als del Segrià i Utxesa, a la serra de Bellmunt i Almenara o als Plans de Sió. Els ecologistes defensen que la compra d'aquestes terres ha de permetre protegir espècies com la xurra, el sisó, l'alosa becuda i la ganga eurasiàtica. "Si no s'actua ràpidament, aquestes espècies desapareixeran de Catalunya, estan al límit. Que comprin ja", ha asseverat el secretari general de Depana, Francesc Espinal.

 

A la vegada que denuncien aquest incompliment, també critiquen l'actuació que el Departament d'Acció Climàtica està duent a terme a Mas de Melons, entre el Segrià i les Garrigues, per tal d'afavorir que l'alosa becuda s'estableixi en aquesta zona.

 

En concret, retreuen al Govern que en comptes d'adquirir i gestionar els terrenys a la zona de la timoneda d'Alfés, que és l'únic lloc de Catalunya on s'ha localitzat aquesta espècie en perill d'extinció, intentin afavorir que aquesta au s'estableixi a Mas de Melons, un lloc que consideren "inadequat" i no es perjudica, diuen, la protecció d'altres espècies vulnerables.

 

Per tot plegat, exigeixen al Govern que paralitzi el projecte de Mas de Melons i que es comprometi a adquirir els terrenys en un termini màxim de sis mesos. Del contrari, diuen, presentaran un contenciós.

 

FONT: ACN LLEIDA