· 

Marxa contra la macrocentral de biogàs projectada a la Sentiu de Sió

Unes 250 persones entre entitats i particulars vinguts d’arreu de la plana de Lleida han participat aquest diumenge, segons l’ACN, en una marxa a peu contra la macrocentral de biogàs projectada a la Sentiu de Sió (La Noguera), que preveu aprofitar residus ramaders per produir biometà i vendre’l a distribuïdores. La marxa, amb tres sortides des dels municipis afectats pel projecte, Bellcaire d’Urgell, la Sentiu de Sió i la Ràpita –pertanyent a Vallfogona de Balaguer–, ha finalitzat al terreny on es vol ubicar la planta, en el qual s’han aplegat els participants dels diferents recorreguts. Des d’aquest punt, experts i membres de la plataforma Pobles Vius han explicat el valor natural i paisatgístic de la zona i han mostrat el seu rebuig a un projecte “desmesurat”.

 

A les 10 del matí d’aquest diumenge, participants de la marxa han sortit des de l’Ajuntament de la Sentiu, els quals han fet un recorregut de poc més de 2 quilòmetres. Per la seva banda, els manifestants vinguts des de la plaça de Santa Margarida de la Ràpita han caminat 3 quilòmetres i mig, mentre que els que han fet el recorregut més llarg, de quatre quilòmetres, han començat la marxa des de la Plaça 1 d’Octubre de Bellcaire d’Urgell.

 

La més gran del país

 

Particulars i entitats de la plana de Lleida agrupats sota la plataforma Pobles Vius van iniciar el setembre passat el procés d’al·legacions al projecte de la macrocentral de biogàs, en un acte informatiu obert a la ciutadania. Es tracta de la planta de biogàs més gran de Catalunya, projectada per l’empresa danesa Copenhagen Infraestructure Partners (CIP). Mentre que la Generalitat assegura que el projecte “compleix els condicionants d’inversió i ambientals”, la plataforma considera que el document conté mancances nivell urbanístic i paisatgístic, a més d’afectar la bioseguretat de la zona i el medi ambient.

 

La comissió d’Urbanisme de la Generalitat va donar llum verda al projecte de la macroplanta de biogàs de la Sentiu de Sió, a la Noguera, el passat mes de maig. La central la promou un grup danès de grans inversors en energies renovables que també preveu construir un altre complex similar a Linyola, al Pla d’Urgell.

 

El projecte preveu una inversió d’entre 75 i 90 milions d’euros per construir una planta en 10 hectàrees de terrenys agrícoles particulars per tractar residus ramaders, com purins i altres residus orgànics, i produir gas biometà. La promotora preveu una producció de 227 GWh a l’any que, segons indica, equival al consum de 26.000 habitatges. Així mateix, estima que la planta generarà entre 35 i 40 llocs de treball directes i estarà ubicada a peu de la C-53, la carretera que connecta la Sentiu de Sió amb Bellcaire d’Urgell, per tal d’injectar el biometà a la xarxa gasística.

El projecte s’inclou dins del Pla del Biogàs de Catalunya 2023-2030 de la Generalitat, amb el qual Govern vol impulsar la creació d’unes 90 plantes de generació i aprofitament de biogàs per assolir 1,1 TWh anuals el 2030.

 

Un miler d’al·legacions

 

Persones contràries al projecte com ramaders de la zona, dels pobles de Tornabous, Bellcaire d’Urgell i Linyola, així com l’Assemblea Pagesa de Catalunya i l’entitat Ipcena, ja han presentat un miler d’al·legacions a la macrocentral. Pobles Vius afirma que el projecte “té mancances tècniques insalvables”, com ara que es projecta en sòl protegit i que no compleix les distàncies mínimes amb granges existents. Per tot plegat, demanen al Govern que en tombi els tràmits i en retiri la qualificació “d’estratègic”. La Comissió d’Urbanisme de Lleida haurà de resoldre les prop de mil al·legacions al projecte a partir del dia 1 de novembre.

 

FONT: ACN