· 

Ipcena insta a retirar l’abocador de 1.000 pneumàtics a Vinaixa

L’entitat denuncia una empresa d’Arbeca com a responsable i l’acusa de “tràfic il·legal” de residus

 

 

L’entitat ecologista Ipcena-EdC ha denunciat davant l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) una empresa d’Arbeca com a presumpta responsable de tràfic il·legal de pneumàtics. Els fets es remunten al passat 24 de maig, quan Ipcena va denunciar la propietària d’una finca forestal de Vinaixa (Garrigues) per l’abocament il·legal al terreny de més de 1.000 pneumàtics de vehicles.

 

En un comunicat, l’entitat ecologista va argumentar que els pneumàtics s’acumulen en una zona forestal “molt inflamable en estar constituïda per masses principalment de pinedes mediterrànies”, i que això suposa un risc afegit en una situació d’incendi degut “a la seva gran càrrega d’inflamabilitat”. Arran això, i en un comunicat difós ahir, Ipcena va assenyalar que l’ARC va obrir un expedient sancionador i disciplinari a l’empresa i els va atorgar un període de 15 dies per retirar els pneumàtics.

 

Des d’Ipcena van manifestar que els residus continuen al mateix lloc malgrat que el termini jas’ha exhaurit i, per això, demanen aplicar “totes les mesures legals” per executar el requeriment de l’ARC i poder retirar els pneumàtics. En el comunicat, els ecologistes també van assenyalar que han pogut “certificar” que l’empresa d’Arbeca hauria portat els pneumàtics a la finca “sense emetre cap justificant ni factura als peticionaris”.

 

Davant aquests fets, des d’Ipcena van explicar que han sol·licitat a l’ARC que obri un expedient disciplinari i sancionador i que “tramitin un expedient per descatalogar-la com a empresa de gestió de residus atenent les seves pràctiques irregulars repetides en diverses ocasions”. També exigeixen la retirada dels residus i el seu transport fins a una planta de gestió.

 

Font: La Manyana