· 

Les Cigonyes tornen a fer el niu a Santa Maria de Gardeny, tot i ser foragitades cada any

Incansables i tossudes. Així són les cigonyes, sobretot quan han de tenir descendència. A la parròquia de Santa Maria de Gardeny ho saben bé. Gairebé cada any retiren el niu que tenen damunt el seu campanar i aprofiten per ficar alguna mena de sistema de foragitar-les, però sense èxit. Una vegada i una altra, les cigonyes refan el niu, com ara, que treballen a bon ritme per acumular les branques i els materials per construir casa seva. A finals de gener, pocs dies abans que la llei prohibeixi pertorbar les cigonyes perquè entre en època de cria, la parròquia va eliminar el niu i, a més, va instal·lar un nou sistema anticigonyes que sembla que fa petites descàrregues elèctriques per foragitar les aus. Tanmateix, una parella ja fa dies que construeix el seu nou niu sense cap problema aparent.

 

El grup ecologista Ipcena fa anys que fa seguiment d’aquest niu i és força crític amb el mossèn de la parròquia, que manté una oposició ferma contra les cigonyes perquè, segons ell, embruten i fan malbé el sostre de l’església.

 

A banda del sistema de descàrregues elèctriques, al campanar també es va ficar fa anys l’anomenat bye bye bird, un sistema que amb un rotor i una vareta molesta les aus perquè marxin. Però tampoc va funcionar. També van instal·lar protectors metàl·lics en forma de paraigües i cal recordar que el 2018 una cigonya va morir allà atrapada.