· 

Cigonyes tossudes a Pardinyes


Les aus aprofiten que no hi ha obres el cap de setmana per refer els seus nius a les antigues sitges, que s’estan enderrocant.

 

Les cigonyes són aus esplèndides, però tenen el ‘defecte’ de ser molt tossudes. En tot cas, sembla lògic (i molt natural) que, una vegada desnonades, intentin refer casa seva a la mínima que els deixin.

 

I això és el que passa amb les cigonyes dels 17 nius que la Paeria ha eliminat per enderrocar les sitges de Pardinyes. L’enrenou de les màquines i la intensa pols durant els dies de feina atabalen i estressen els ocells, però en pic acaba la jornada laboral, tornen al cau i intenten refer els seus nius. I encara són més insistents durant el cap de setmana, quan tenen dos dies de tranquil·litat i sense obres.

 

Efectivament, dissabte i diumenge passats les cigonyes van posar-se a la teulada de les sitges i van portar branques per intentar refer el niu, una operació que no té gaire futur.

 

“El seu cicle de reproducció s’inicia al febrer, més o menys, de manera que ja s’estan preparant per a la cria”, segons va explicar Albert Sater, membre d’Ipcena, que afegeix que “l’eliminació dels nius s’ha fet massa tard, molt al límit de l’època de reproducció i això afectarà molt a les aus, fins al punt que és possible que influeixi en la seva descendència”.

 

Les cigonyes “són molt tossudes i si porten dècades en uns nius, intenten refer-los com sigui, i per això seguiran a les sitges fins que desapareguin del tot”, va comentar l’ecologista, que insisteix que no s’han complert els requisits de l’autorització de la Generalitat per l’enderroc. “No s’ha fet cap trasllat dels nius, que senzillament s’han destruït. Només han ficat nius artificials a les altres sitges i al Parc de la Mitjana, però això no garanteix que aquestes cigonyes les ocupin”.

 

Sater insisteix que la Paeria ha fet un gran nyap perquè l’alberg municipal “s’hauria pogut fer en un altre solar buit, sense demolir edificis emblemàtics i sense carregar-se la colònia de cigonyes”. En tot cas, avui, si no hi ha cap nou entrebanc, es reprendrà l’enderroc i s’acabarà la relativa pau del cap de setmana per a les cigonyes de les antigues sitges.