· 

Ecologistes i Pardinyes insten a parar la demolició de sitges per a l'alberg

Ipcena, Trenca i Orvepard presenten al·legacions al considerar que el projecte vulnera la normativa || Alerten que afectarà vint nius de cigonyes

 

Les associacions ecologistes Ipcena i Trenca i l’Organització de Veïns de Pardinyes (Orvepard) s’oposen a la demolició de dos sitges de l’antic Senpa per ubicar en aquest solar l’equipament comunitari de múltiples usos, nom amb què la Paeria denomina l’alberg per a temporers. Per això, han presentat al·legacions en el procés d’exposició pública del projecte i, si són desestimades per l’ajuntament, preveuen interposar un recurs judicial, segons va indicar el portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez. Les entitats demanen la paralització del projecte per “presumpta vulneració de la normativa legal tant del procediment normatiu com per l’incompliment de la normativa ambiental” i reclamen que es construeixi en un altre lloc.

 

De fet, el president dels veïns de Pardinyes, Joan Torné, va incidir a sol·licitar diversos albergs petits en diferents ubicacions de la ciutat, també a Pardinyes, però en una altra ubicació. Vázquez va remarcar que no s’ha tingut en compte que en una de les sitges que la Paeria preveu enderrocar hi ha vint nius de cigonya, una espècie protegida. Va recordar que en tot el complex n’hi ha trenta-cinc, la colònia més gran d’aquestes aus a Catalunya.

 

Va argumentar que la llei de Patrimoni i de la Biodiversitat determina “la prevalença de la protecció ambiental sobre l’ordenació territorial i urbanística”.Les entitats asseguren que l’únic document que està en exposició pública és un projecte tècnic sobre la demolició, que veuen “insuficient a l’ignorar absolutament els efectes ambientals molt greus que suposarà”. Destaquen que no hi ha cap informació que acrediti que les sitges són de propietat de la Paeria, “atenent que són de la Generalitat”. Per aquesta raó, demanen iniciar una nova exposició pública incorporant la documentació que falta.Per la seua part, Torné va qualificar de “barbaritat” l’actual projecte i va assegurar que no han estat “mai en contra de l’alberg sinó de les formes d’aquest projecte massiu”.

 

La Paeria preveu seguir el seu “full de ruta” i estudiarà les al·legacions

 

La Paeria preveu seguir amb el seu “full de ruta” amb el projecte de l’alberg a Pardinyes sense introduir-hi canvis, tot i que subratlla que estudiaran i resoldran les al·legacions que s’hi presentin durant el procés d’exposició pública que està en vigor. La junta de govern local va aprovar a finals de juliol la demolició de dos sitges per ubicar aquest equipament. D’altra banda, la plataforma Fruita amb Justícia Social va denunciar ahir a UA1 que la Paeria no renova permisos per pernoctar al pavelló de la Fira de Lleida, en el que denomina un “procés de desescalada” amb la vista posada en la final del servei el dia 31.

 

Llibert Reixach, portaveu de l’entitat, va dir que a algunes persones se les reallotja en pisos de l’EMU, però va alertar que fa dos nits al pavelló van dormir 50 o 60 i a fora, 60 més.