· 

COMUNICAT DE PREMSA - "Ipcena denuncia la contaminació de les cremes contra les gelades als camps de fruiters de la plana de Lleida"


Dos imatges de Lleida captades avui dilluns 4 d’abril a 2/4 de 9 del mati, la primera correspon a la zona de la passarel·la de Cap-pont i la segona a l'entrada de Lleida per la zona del "Mestres", en les dos imatges el que s’observa no es boira, son els efectes dels compostos contaminants volàtils produïts per la crema de compostos en els camps de fruiters, per contenir l’efecte de les glaçades als fruiters. 

 

La problemàtica que genera la crema de compostos, com la parafina i el fueloil, compostos derivats del petroli, que produeixen una elevada pol·lució entre els pobles i ciutats de la plana de Lleida, que son altament tòxics i afecten greument a la salut de les persones, especialment, per persones grans, infants, dones embarassades i persones en general, especialment a les que tenen insuficiència respiratòria.

 

Degut al clima anticiclònic de Lleida la contaminació es veu incrementada, des d’Ipcena-dC considerem que les esmentades cremes s’han de prohibir ja que afecten directament i greument a la salut, un dels drets mes fonamentals a preservar.

 

Diferents persones situades a Lleida en la part mes baixa han pogut comprovar com els compostos del fum els podien olorar dins de casa seva, inclús amb les finestres tancades, al circular mitjançant micró partícules que s’escolen per sota les portes i altres espais.

 

Cal tenir present que les cremes d’aquests compostos es produeixin de forma constant unes 10 hores seguides.

 

Existeixen alternatives com les assegurances i el reg per aspersió, que han de motivar que la Generalitat prohibeixi aquestes cremes, atenent l’afectació a la salut i l’increment de la contaminació en plena crisi climàtica produïda per l’efecte de les emissions.

 

Ipcena-EdC trametrà una denuncia a la Conselleria d’Acció Climàtica perquè prohibeixi aquestes cremes atenent que entre altres vulnera dràsticament la Llei de Protecció́ de l’Ambient Atmosfèric i la de canvi climàtic.