· 

Els canals d'Urgell una trampa mortal per la fauna que cal evitar

Ahir divendres 30 d'abril membres d'IPCENA vam localitzar a la zona del Collet al canal d'Urgell a les Borges Blanques (Les Garrigues), just on neix la quarta sèquia, un container amb uns 20 - 25 cadàvers de fauna autòctona, majoritàriament cabirols i algun senglar, tots morts durant els últims dies.

 

Aquests animals moren ofegats al caure al canal d'Urgell en diferents trams al no poder sortir de l'aigua, el que suposa un parany mortal per a la fauna i també un risc a les persones, que urgeix aplicar solucions.

 

Els animals són retirats de l'aigua i llançats automàticament dins del contenidor, quan el braç de la màquina encarregada del manteniment de neteja de la reixa instal·lada en aquest pas d'aigua, detecta una obstrucció, ja sigui vegetal o animal.

 

La responsabilitat i competència és de la Junta de la Casa del Canal d'Urgell que hauria d'aplicar les millors solucions tècniques adients, entre elles rampes eficaces de sortida i barrar amb baranes enreixes ambdós costats de canal, evitant així l'accés i guanyar en seguretat, atenent el risc mortal que suposa no tenir cap barrera actualment en el recorregut.

 

IPCENA, sol·licitarà al Departament de Territori i Sostenibilitat que imposi a la Casa del Canal mesures de protecció per als canals i alhora també demanarem tenir una reunió amb la junta del Canal d'Urgell.

 

És intolerable que milers d'exemplars de la fauna silvestre que ens envolten morin arrossegats per la corrent i condemnats a un agònic patiment sense que fem alguna cosa més per evitar-ho, aquests animals intenten pujar inútilment per les inclinades parets del canal, molts d'ells com podeu apreciar en les imatges acaben trencant-se les potes en el intent de voler sortir. És urgent aplicar les alternatives més justes i compatibles.

 

Els Agents Rurals també tenen coneixement de l'alta quantitat de cadàvers, on s'han personat al lloc i han procedit a elaborar l'informe oportú.
Els animals són retirats de l'aigua i llançats automàticament dins del contenidor, quan el braç de la màquina encarregada del manteniment de neteja de la reixa instal·lat en aquest pas d'aigua, detecta una obstrucció, ja sigui vegetal o animal.
Els animals són retirats de l'aigua i llançats automàticament dins del contenidor, quan el braç de la màquina encarregada del manteniment de neteja de la reixa instal·lat en aquest pas d'aigua, detecta una obstrucció, ja sigui vegetal o animal.

La Manyana 02.05.21
La Manyana 02.05.21

Diari Segre 02.05.21
Diari Segre 02.05.21

TV3 - Planta Baixa - 04.05.2021