· 

Els opositors a Nova Tracjusa recorreran la concessió de l'autorització ambiental al projecte i preparen mobilitzacions

Imatge de la roda de premsa de la Plataforma Aturem la Incineradora a Juneda, en una captura de pantalla, el 31 de març del 2021
Imatge de la roda de premsa de la Plataforma Aturem la Incineradora a Juneda, en una captura de pantalla, el 31 de març del 2021

 

ACN - LLEIDA / 31.03.2021

 

La Plataforma Aturem la Incineradora a Juneda (Garrigues) ha anunciat que presentarà un recurs de reposició contra l'atorgament de l'autorització ambiental al projecte de Nova Tracjusa per part de la Ponència Ambiental, que depèn de Territori i Sostenibilitat. També posaran en marxa diferents accions com ara protestes per intentar evitar que el projecte acabi tirant endavant, davant els efectes que pot comportar per a la salut dels veïns de l'entorn, segons assenyalen. Els opositors remarquen que, amb la tramitació, "no queda cap dubte que es tracta d'una incineradora". Des de la plataforma acusen el conseller Damià Calvet de "tracte de favor" cap als promotors i lamenten que l'autorització s'hagi aprovat "quan el Govern està en funcions".

 

A més, de recórrer l'autorització ambiental mitjançant un recurs de reposició contra la concessió de la mateixa, la plataforma també preveu acudir al contenciós administratiu ja que consideren que "per la via legal també és possible aturar el projecte", segons ha dit Joan Vàzquez, portaveu d'Ipcena, entitat que forma part de la Plataforma Aturem la Incineradora a Juneda. D'altra banda, també preparen accions reivindicatives com ara manifestacions o la penjada de pancartes, que acabaran de concretar divendres en l'assemblea que farà la plataforma.

 

El projecte de Nova Tracjusa preveu substituir el gas natural que actualment utilitza la planta de tractament de purins Tracjusa de Juneda com a combustible per assecar dejeccions ramaderes pel gas que s'obtindria de la gasificació de CDR, residus preparats mitjançant un processament mecànics per poder ser cremats en indústries.

 

El projecte el promou la Cooperativa Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), que agrupa més d'un centenar de ramaders de les Garrigues i comarques properes.El portaveu d'Ipcena ha acusat el conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, de tenir un "interès polític directe amb els promotors i l'Ajuntament de Juneda", fet que considera que l'aprovació de l'autorització ambiental suposa "un clar tracte de favor fet de manera premeditada". També ha criticat que l'autoització s'hagi concedit en un moment en què el Govern està en funcions.

 

Així mateix, des de la plataforma consideren que la creació de la Taula de qualitat de l'aire de les Garrigues anunciada recentment per Territori "arriba tard". En una roda de premsa celebrada aquest dimecres, des de la plataforma han assegurat que el projecte de Nova Tracjusa compta amb un ampli rebuig per part dels veïns de la zona pels efectes que la seva activitat pot comportar per a la salut de les persones. En aquest sentit, han dit que "el projecte no amaga res més que especulació i mentides". "No es pot justificar que ens facin malbé el territori justificant-ho amb la necessitat de tractar purins" perquè "hi ha altres alternatives" que no afectarien la salut dels veïns, han afegit des de la plataforma.Vàzquez ha indicat que amb la tramitació i l'autorització ambiental "queda clar que es tracta d'una planta on s'incineraran residus", mentre que els promotors parlen de "gasificació" de CDR. En concret, el document exposa, que d'acord amb la documentació presentada pels promotors, una de les activitats que es duran a terme a Nova Tracjusa és la "incineració de residus industrials no perillosos amb valorització energètica", a més de les activitats d'assecatge de purins i de producció de biogàs que ja s'hi fan actualment. L'autorització de la Ponència Ambiental classifica la instal·lació en el grup A -la més alta-, d'acord amb el Catàleg de les activitats potencialment contaminants de l'atmosfera (CAPCA).

 

El portaveu d'Ipcena ha assegurat que instal·lacions d'aquest tipus emeten "partícules contaminants com ara dioxines i furans", substàncies que l'OMS qualifica de "cancerígenes", segons ha dit. A més, ha assenyalat que Juneda i municipis propers "és una zona ja molt saturada per emissions contaminants", tenint en compte que diferents cops l'any presenta nivells elevats d'ozó troposfèric per l'activitat de diverses indústries de l'entorn. Vàzquez ha explicat que el projecte de Nova Tracjusa preveu tractar 45.000 tones de residus anuals, 20.000 procedents dels abocadors comarcals de les Garrigues i del Pla d'Urgell, mentre que les 25.000 restants provindran d'Ecoparcs de l'Àrea Metropolitana de Barcelona en forma de CDR. Per això, des de la plataforma, també demanen als consells de les Garrigues i Pla d'Urgell que renunciïn a portar residus d'aquestes comarques a Nova Tracjusa.