· 

L'ós Cachou destapa una xarxa de tràfic de coca a Aran


Detall del cadàver de l'ós Cachou, localitzat a l'abril de 2020 en una zona boscosa de la Vall d'Aran
Detall del cadàver de l'ós Cachou, localitzat a l'abril de 2020 en una zona boscosa de la Vall d'Aran

Els Mossos treballen amb sigil per determinar qui va enverinar amb anticongelant a l'animal

 

ARTICLE: MAYKA NAVARRO (La Vanguardia - 28.03.2021)

 

No hi ha precedents d'una investigació policial i judicial tan agosarada i valenta en defensa de la fauna salvatge. Des d'abril de l'any passat, una jutge de Vielha i els Mossos d'Esquadra de l'Àrea d'Investigació Criminal del Pirineu Occidental treballen amb sigil per determinar qui va enverinar amb anticongelant a l'ós Cachou, el cadàver va aparèixer en un barranc d'un bosc de la localitat de Les, a la Val d'Aran. La fase d'instrucció ja ha acabat i la magistrada ultima aquests dies el seu informe final després de rebre aquesta mateixa setmana el resultat que quedava pendent sobre l'anàlisi de dispositius electrònics localitzats a les cases dels sospitosos. La investigació es tanca acusant únicament a dues persones, tot i que quatre van estar en algun moment investigades. I, com a sorpresa final, La Vanguardia va confirmar ahir com durant les escoltes telefòniques dels Mossos van descobrir un moviment sospitós de cocaïna a la Val d'Aran. ¿Resultat? Una investigació paral·lela i la desarticulació d'un organització criminal liderada per colombians amb dotze detinguts a Castelló, Lleida i Vielha en les últimes hores.

 

Qui havia de dir que el pobre ós conduiria els Mossos a confiscar dos quilos de cocaïna a Vielha i a un laboratori d'elaboració de drogues que regentava una organització colombiana establerta a la zona.

 

La jutge tanca el cas dels Mossos per la mort de l'ós amb dos únics acusats del seu enverinament

 

Però anem a el principi. L'aparició del cadàver de Cachou va motivar l'arrencada d'una investigació per la qual la jutge va decretar el secret de les actuacions. No tenia més remei. En un entorn especialment tancat com la Val d'Aran, on pràcticament tothom es coneix, dos dels principals sospitosos eren un agent de medi ambient del Consell General d'Aran, Aran Medan Guerrero, i el que va ser conseller de Territori en el Govern aranès entre el 2015 i el 2019, José Antonio Boya Quintana. El primer participava en el programa de seguiment de l'ós i el segon va gestionar en el seu moment els fons europeus per a la seva repoblació al Pirineu. O la investigació es blindava o hagués estat impossible seguir endavant sense filtracions amb el risc de destrucció de proves, asseguren fonts al corrent del cas.

 

La investigació ja està tancada i finalment seran aquestes dues persones les úniques acusades de la mort de l'animal. La resta dels que van declarar com investigats inicialment han estat apartats de la causa, malgrat que les organitzacions de defensa dels animals personades en la causa amplien la responsabilitat de la mort de l'ós tant a ells com a uns quants veïns més que odiaven el plantígrad.

 

Durant aquests mesos d'escoltes telefòniques en què la jutge i els Mossos intentaven desvetllar com es va organitzar la mort de Cachou es van colar en les converses referències indirectes a la compra de cocaïna que van despertar l'interès dels investigadors. Van posar en coneixement de la jutge les sospites i aquesta va autoritzar obrir una peça separada que divendres va explotar amb les dotze detencions després d'una nova investigació en col·laboració amb la Policia Nacional perquè tres dels arrestats estaven a Vila-real i Almàssera, Castelló, i la resta en Lleida i Vielha.

 

A Lleida els detinguts disposaven d'un laboratori en el qual presumptament transformaven pasta de cocaïna importada des de Colòmbia a droga llista per al consum. L'organització tenia tentacles a Castelló i part de la banda assentada a la Val d'Aran, on els traficants venien directament al consumidor importants quantitats de droga.

 

Entre els 12 detinguts hi havia l'alcalde de la pedania de Casau, a la Val d'Aran, Juan Berdié, que ahir a la tarda va quedar en llibertat amb càrrecs. Deu dels dotze arrestats són colombians i els altres dos espanyols.

 

Pel que fa a la investigació sobre l'ós Cachou els advocats de les parts esperen que la jutge notifiqui en els pròxims dia el final de la instrucció i l'aixecament del secret per accedir a la totalitat del sumari.

 

Font de la noticia: https://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20210328/6612586/oso-cachou-destapa-red-trafico-coca-aran.html