COMUNICAT DE PREMSA: "Plaça de les Cigonyes"


Actual "Plaça de l'Exèrcit" on proposem canviar el nom per la de la "Plaça de les Cigonyes" - Fotografia: Ipcena
Actual "Plaça de l'Exèrcit" on proposem canviar el nom per la de la "Plaça de les Cigonyes" - Fotografia: Ipcena

Hem donat curs a través del registre de la Paeria, a la proposta de canviar la nomenclatura de la "Plaça de l'Exèrcit " per la de la" Plaça de les Cigonyes ", entre altres millores en el seu entorn.

 

La petició també a estat enviada individualment a tots els portaveus dels grups municipals de l'ajuntament: ERC-AM, JXCAT LLEIDA, COMÚ DE LLEIDA, PSC, C'S CIUTADANS, PP i AL REGIDOR NO ADSCRIT, perquè estiguin informats de la iniciativa i el tinguin present en els propers plens.

 

Petició presentada:

IPCENA - Institució. de Ponent per la Conservació. i l'Estudi de la Natura - entitat declarada d’utilitat publica, i inscrita en el Registre d'Associacions de Lleida amb el número 1312, i CIF G-25258393, domiciliada a la Pl. dels Gramàtics, 2 baixos de Lleida (25002) en nom de la qual actua en Jordi Pedrós en qualitat de president amb DNI 78.074.654G. Tel. Fax. - 973263793. Correu ipcena@ipcena.org

 

IPCENA es una entitat ecologista, declarada d’utilitat publica, que actua en l’àmbit de les comarques lleidatanes, dedicada a la conservació. i defensa del medi, que aposta pel desenvolupament sostenible.

 

A l'atenció de Miquel Pueyo i París, Paer en cap  de la PAERIA - Ajuntament de Lleida.

 

Des d’IPCENA com la principal entitat ecologista de les comarques de Lleida, entitat declarada d’utilitat publica i membre de la Federació d’Ecologistes de Catalunya, presentem aquesta proposta amb el convenciment que és coherent i positiva per la ciutat de Lleida.

 

La proposta que presentem a la Paeria i als diferents grups polítics representats, és la del reconeixement del valor patrimonial ambiental de caràcter local que té la cigonya blanca (Ciconia Ciconia) a la nostra ciutat, única capital de demarcació de Catalunya on viu aquesta espècie protegida, convertida en un símbol distintiu i d’atracció per a la ciutadania de Lleida i per a la gent que ens visita.

 

Considerem que és del tot coherent i justificat aquesta petició, amb l’esperit de pau, fraternitat i concòrdia que han d’impulsar les institucions més pròximes a la ciutadania, com son els ajuntaments.

 

Exposem

 

L’any 1994, a la ciutat danesa d’Aalborg va tenir lloc la I Conferència Europea sobre Ciutats Sostenibles, que va concloure amb la confecció d'un document, la Carta d'Aalborg, en la qual les ciutats es van comprometre a participar en les iniciatives locals de l'Agenda 21 i a desenvolupar programes a llarg termini vers un desenvolupament sostenible. L’Ajuntament de Lleida va signar la Carta d’Aalborg l’any 1996, mitjançant la qual es va comprometre, igual que centenars de ciutats europees, a ajustar la seva estratègia de govern als principis de la sostenibilitat municipal.

 

Les cigonyes són un símbol d'identitat de la nostra estimada ciutat de Lleida, on la població se sent cada dia més orgullosa de posseir la companyia d'aquesta espècie protegida i al mateix temps sensibilitzar-se amb el patrimoni natural i la seva biodiversitat, on els mateixos ciutadans i ciutadanes, col·laboren amb il·lusió amb l'Ajuntament en el cens de cigonyes.

 

Hem de sumar també, un impressionant i sorprenent mural de les cigonyes, pintat per l'artista Oriol Arumí a petició de l’Associació Veïns i Comerciants Noguerola Estació Segre, que serà el més gran que hi haurà a la ciutat. Gràcies a la seva encertada situació al costat el riu Segre, servirà també per donar la Benvinguda als passatgers que arribin per tren a l'estació en el seu pas pel pont ferroviari.

 

Sol·licitem

 

Proclamin Lleida ciutat Amigues de les Cigonyes i que l'actual "Plaça de l'Exèrcit", associat al militarisme, conflictes bèl·lics i de guerres, sigui canviada la seva nomenclatura per la "Plaça de les Cigonyes", símbol de convivència de la Natura amb la societat, on és manifesta a la ciutat de Lleida i a multitud de poblacions de la nostra comarca. Es tractaria d'un encertat homenatge a aquestes aus i a la cigonya que va perdre la seva vida en l'Església Santa Maria de Gardeny, situada davant la mateixa plaça. Es podria instal·lar a més una escultura artística o similar, que simbolitzés aquest lligam d'AMISTAT de la ciutat amb les cigonyes.

 

Celebrem que en el seu dia, l'ajuntament instal·lés una torre de biodiversitat al Parc Científic de Gardeny, on s'està començant a veure els bons resultats en l'ocupació de diverses espècies en les caixes niu, i que la plataforma destinada a les cigonyes, està sent utilitzada per una parella. Per tot això, animem i sol·licitem també es continuï amb aquesta tendència a instal·lar noves plataformes de biodiversitat a l'entorn del turó de Gardeny, on ja en el seu dia es va presentar una petició ciutadana a l'Ajuntament per dur endavant un projecte del "Jardí de les Cigonyes ".

 

Ens consta que comerciants, veïns, associacions, entitats culturals i en general la ciutadania, veuen amb molt bons ulls i molt positivament aquesta iniciativa de canvi de nom de la plaça, que també serviria com a atractiu ecològic i turístic amb totes les millores descrites. Sens dubte el nom "La Plaça de les Cigonyes" transmetria molt encertadament un missatge de pau i de sensibilització del patrimoni ambiental !!!

 

Agrairíem que en l'interval dels propers dos o tres plens de la Paeria, poguessin debatre la proposta. Restem a la vostra disposició per qualsevol aclariment o reunió prèvia si ho creuen convenient per tractar el tema.

 

Que es consideri Ipcena-EdC part interessada en aquest expedient i ens informi de forma motivada, en compliment de les Lleis: 19/2014, de transparència, govern, la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu.

 

Lleida 15 de de març de 2021                                                  

Atentament,

 

Jordi Pedrós Cortasa

President d’IPCENA