· 

Ipcena proposarem que la plaça de l’Exèrcit passi a anomenar-se de les Cigonyes


El grup ecologista Ipcena planteja que la plaça de l’Exèrcit passi a denominar-se plaça de les Cigonyes, en homenatge a aquesta au que tanta presència té a la zona.

 

Ja fa temps que Ipcena estudia la manera de reforçar la imatge de les cigonyes vinculada a la ciutat de Lleida, on hi ha una important població estable d’aquesta espècie migratòria. De fet, fa poc més d’un any que l’entitat va demanar a la Paeria que Lleida fos declarada ciutat de les cigonyes, de manera que s’augmentés la protecció i la difusió d’aquests ocells com a atractiu ecològic i turístic.

 

Malauradament, no van rebre resposta de la Paeria, de manera que van manifestar el seu enuig per la poca receptivitat municipal a les propostes de les entitats ecologistes. Paral·lelament i històrica, Ipcena ha lluitat per a la preservació d’aquesta espècie d’au i fins i tot s’ha enfrontat força vegades al Bisbat de Lleida arran de la polèmica per la conservació i protecció dels nius a la Catedral Nova i a alguna altra església, sobretot a la de Santa Maria de Gardeny.

 

Cal recordar que fa tres anys una cigonya va morir al campanar d’aquest darrer temple atrapada al sistema anti-nius instal·lat pel mossèn. Precisament, en homenatge a aquest fet luctuós, Ipcena estudia la possibilitat de sol·licitar formalment a l’Ajuntament que la plaça de l’Exèrcit, propera a aquesta església, s’anomeni plaça de les Cigonyes. També plantegen habilitar en aquest indret un monument o una escultura dedicada a aquest ocell.

 

Alternatives

 

En tot cas, els ecologistes estan oberts a tirar endavant aquesta iniciativa en alguna altra plaça, carrer, avinguda o parc de la ciutat “que fos mereixedora d’aquest nom i on Lleida expressés que està orgullosa de ser amiga de les cigonyes”, segons Albert Sater, secretari general d’Ipcena.

 

Per altra banda, els conservacionistes també proposen habilitar alguna altra torre de biodiversitat al Turó de Gardeny. Ja fa dos anys, l’Ajuntament va instal·lar a Gardeny una torre de la biodiversitat, que compta amb un niu de cigonyes artificial a la part superior i uns compartiments per allotjar òlibes, xoriguers, falciots i muricecs. A la part inferior de la torre es va habilitar una caixa per a insectes que serveixi d’aliment per a les aus.

 

Per últim, Sater va mostrar el seu entusiasme pel mural gegant que l’artista Oriol Arumí està pintant a l’avinguda del Segre, amb la imatge d’un niu de cigonyes amb les seves cries.

 

Article: Diego Aránega (La Manyana) / * Muntatge fotogràfic de la Plaça amb l'església de fons: Ipcena