· 

El TSJC tomba la planta de compostatge d'Ossó de Sió


Anul·la les llicències ambiental i d'obra que va atorgar el consistori

 

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat, com ja va fer el jutjat contenciós administratiu número 1 de Lleida fa dos anys, les llicències ambiental i d’obra que l’ajuntament d’Ossó de Sió va atorgar al promotor d’una planta de compostatge enmig d’un espai natural qualificat com a zona d’especial protecció de les aus (zepa) als Plans de Conill, a prop de Conill. Malgrat tot, el TSJC va estimar parcialment el recurs contenciós administratiu de les parts després de revocar la sentència del jutjat de Lleida.

 

La sentència encara no és ferma i pot interposar-s’hi un recurs de cassació. En cas que el promotor de la planta decideixi no presentar el recurs o el perdi, haurà de desmantellar la planta.

 

Des de la Plataforma Salvem els Plans de Conill i les entitats adherides a la causa (Grup de Defensa del Medi Natural de la Segarra i Ipcena), es va rebre la sentència amb “satisfacció” després de “sis anys de lluita i reivindicacions” i “esperem que ben aviat es faci plenament efectiva i que es pugui restituir aquest espai tan emblemàtic i necessari per a la biodiversitat com són els Plans de Conill, una de les zones amb presència de rapaços més importants de Catalunya”.

 

El promotor de la planta de compostatge va iniciar les obres el juliol del 2017 després de més de set anys en tràmits, però a finals d’agost d’aquell any el consistori d’Ossó de Sió es va veure obligat a paralitzar-les perquè l’impulsor no va respectar una clàusula de llicència ambiental segons la qual no podia portar-se a terme cap actuació durant el període de nidificació de les aus estepàries.

 

Segons el projecte, la planta de compostatge podria tractar 13.310 tones anuals de dejeccions ramaderes (en un primer projecte eren 20.000) procedents únicament de les explotacions del seu propietari i sense cap possibilitat d’ampliació.

 

Diari Segre