Roda de premsa: “El model d’impuls de les renovables de la Generalitat, un obstacle al desenvolupament rural”


CONVOCATÒRIA

Organitzada per Ecologistes de Catalunya

DIMECRES 10 DE FEBRER DE 2021

A LES 11:30h

 

La roda de premsa serà virtual mitjançant el portal de JITSI

S'ha enviat prèviament per correu electrònic l'enllaç als mitjans de comunicació. Si no ho heu rebut, si us plau poseu-vos en contacte amb ipcena@ipcena.org i us ho facilitarem.

Aportarem noves dades sobre el conflicte inèdites fins ara


Nou conflicte greu en el model de desplegament de les energies renovables de la Generalitat

 

Arran de l’aprovació, el novembre de 2019, del Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables, s’ha iniciat un boom en la tramitació de projectes de centrals eòliques i fotovoltaiques que estan posant en greu perill el futur de molts espais naturals de gran importància ecològica, de paisatges de valor incalculable en la conservació de biodiversitat..., d’espais d’importància històrica, d’espais importants pel futur d’una agricultura de qualitat que actuen reduint el despoblament.

 

Aquest Decret llei s’està aplicant de forma autoritària, generant una gran indefensió en els territoris afectats. S’estan tramitant els projectes obviant els processos de participació i diàleg amb els ajuntaments, els sectors econòmics, socials i ambientals, que haurien de permetre fer possible, mitjançant un procés de concertació, l’aplicació dels criteris mes bàsics d’equilibri territorial, racionalitat i eficiència energètica.

 

La Generalitat, lluny de frenar i ordenar aquesta situació, està facilitant que siguin les empreses promotores les que marquin les regles del joc. Ara, a més, la Generalitat està preparant normativa per treure competències municipals i dificultar que els ajuntaments puguin impedir aquesta implantació en els seus municipis.

 

Arran d’aquesta greu situació, des de diferents sectors afectats per aquesta situació, volem denunciar, amb una roda de premsa virtual, per tal d’exigir que s’hi posi fre i que es faci un replantejament en el model d’impuls de les renovables.

 

 

Participaran

 

Representants del món municipalista,

Del món de les empreses agràries,

Dels sindicats agraris,

Del món social i ecologista,

Del món universitari