· 

El portaveu d'Ipcena s’enfila a l’arbre inclinat de la plaça Sant Joan i evita que la Paeria el tali


Els ecologistes d’Ipcena-EdC van aconseguir ahir aturar, al menys per ara, la tala de l’arbre inclinat de la plaça Sant Joan de Lleida, que la Paeria vol eliminar per seguretat viària. El portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez, es va enfilar de bon matí a l’arbre de la plaça Sant Joan aprofitant que els operaris de l’empresa que havia de talar-lo estaven esmorzant. Pujat a la mèlia, Vázquez va contactar per telèfon amb responsables de la Paeria per criticar la mesura, que considera “dràstica”, i per demanar l’indult per l’arbre.

 

També va intervenir la Guàrdia Urbana, que el va identificar. Tanmateix, les tasques d’esporga del brancatge per la posterior tala de l’arbre, que està inclinat sobre la carpa de la terrassa del bar Lo Marraco, es van suspendre, al menys temporalment. Segons Ipcena, la Paeria s’ha compromès a “enviar-nos el informe que aconsella la tala perquè puguem revisar-lo i també els hem sol·licitat que demanin opinió a una altra empresa per apuntalar l’arbre correctament”. Des de la Paeria van prendre la decisió d’eliminar l’arbre, que porta dècades a la plaça, per seguretat viària.

 

Tanmateix, els ecologistes opinen que l’exemplar “està en bon estat i amb un sistema de subjecció es podria salvar”. A més, “la tasca de la tala i de replantació d’un altre exemplar tindria un major cost econòmic que la subjecció”. Crisi climàtica En plena crisi climàtica “es fa més necessària que mai la conservació de l’arbrat públic i només es pot preveure la tallada com a última acció i sempre que no és pugui aplicar cap tècnica de salvaguarda”, segons els ecologistes, que també van rebre el suport de l’Associació de Veïns del Clot i Confluències, que recorden que hi ha espais verds del seu barri amb arbres molt més inclinats.que estan apuntalats. Per contyra, els tècnics municipals de Jardineria van valorar la possibilitat de dur a terme un apuntalament, però finalment la van descartar ja que per la seva ubicació i l’espai disponible resultava difícil de fer. Per aquest motiu, es va decidir prioritzar la seguretat viària i procedir a la seva tala, que ara no està tan clara.

 

Font: La Manyana