· 

El exconseller del Conselh Generau d’aran, José Antonio Boya, va dir que “mataria els ossos amb líquid anticongelant”


El conseller del Conselh Generau d’Aran actualment a l’oposició amb Convergència Aranesa, José Antonio Boya, va dir públicament en reiterades ocasions que “mataria els ossos amb líquid anticongelant”. Boya és exconseller de Territori de l’anterior govern aranès i hauria fet aquesta afirmació en presència de l’actual conseller d’aquesta àrea. José Antonio Boya és un dels sis investigats per la mort de Cachou l’abril passat. En l’informe encarregat per la jutgessa als Agents Rurals, s’indica que quan es va preguntar a l’actual responsable de Medi Natural del Conselh Generau el motiu pel qual havia sol·licitat l’anàlisi de presència d’anticongelant en l’ós, aquest va respondre que Boya havia manifestat en reiterades ocasions que volia matar els ossos amb anti-congelant. Fins hi tot ho havia fet en presència de l’actual conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental, Francisco Bruna, en una assemblea de l’Associació de Criadors deth Shivau de Raça ‘Cavall Pirinenc Català’, de la Val d’Aran. José Antonio Boya, també va fer aquest comentari a l’oficina d’agricultura i ramaderia del Conselh Generau d’Aran, en presència dels funcionaris.

 

La causa judicial, que va motivar el primer secret judicial decretat a Espanya per la mort d'un ós, roman oberta pels delictes contra la flora i la fauna, rellevament de secrets i prevaricació. Fonts judicials no descarten que el nombre d'investigats pugui créixer. El passat 19 de novembre va ser detingut el primer sospitós per la mort de Cachou, un agent de medi ambient de el Consell General d'Aran, que abans havia format part de l'equip especial de seguiment dels óssos. Un dels motius que apunten cap a ell és que tenia accés a les dades d'on es trobava Cachou causa de el collaret de seguiment de l'animal. Aquest detingut era integrant d'un grup de Whatsapp on es va orquestrar el pla per acabar amb la vida de Cachou.

 

Els autors de la mort de l'ós Cachou li van atreure dispersant mel i restes d'un animal mort, possiblement un cérvol, i van barrejar amb la carronya anticongelant perquè morís enverinat.