· 

L'ós Cachou, enverinat amb etilenglicol, l'ingredient primari dels anticongelants dels vehicles


L'ós Cachou va morir enverinat amb etilenglicol, l'ingredient primari dels anticongelants dels vehicles, segons es desprèn de l’extensa, i alhora complexa, investigació que es va dur a terme per determinar les causes de la seva mort i trobar el presumpte autor, segons van explicar fonts coneixedores del cas. De fet, aquesta va donar els seus fruits el passat dimecres a la tarda, quan els Mossos d’Esquadra van detenir un agent de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran com a presumpte autor de la mort de l’animal, que va quedar en llibertat amb càrrecs dijous després de comparèixer al jutjat de Vielha, on es va negar a declarar davant del jutge. Se l’acusa de delictes contra la fauna, de revelació de secrets i de prevaricació. De fet, es dóna el cas que va ser contractat inicialment amb el programa de la UE i formava part de la ‘brigada ós’. Així i tot, la jutgessa de Vielha va decretar el secret d’actuacions del cas el passat mes de maig. D’altra banda, després de tenir coneixement de la detenció, la síndica Maria Vergés va manifestar que acataven les normes judicials i que no farien declaracions fins que no s’aixequi el secret de sumari, ja que confien en la presumpció d’innocència.

 

Els primers resultats de la necròpsia de l’ós Cachou, trobat mort el 9 d’abril en un indret de difícil accés de Les (Val d’Aran), apuntaven a una “agressió produïda molt probablement per un altre os i una posterior caiguda d’uns 40 metres per un terreny molt abrupte”, segons va comunicar el Conselh. Eren les conclusions preliminars de la necròpsia i l’acta de recollida del cadàver. Tot i la versió oficial sobre la possible causa de la mort de Cachou, les entitats ecologistes van manifestar la seva sospita que podria haver estat enverinat.