· 

Els ecologistes exigeixen triplicar la Timoneda d’Alfés per salvar l’alosa becuda


Els ecologistes exigeixen a la Generalitat que compleixi el compromís de triplicar l’espai de la Timoneda d’Alfés per garantir la pervivència de l’alosa becuda i d’altres ocells. Molta gent pensa que l’alosa becuda no ha existit mai a la Timoneda d’Alfés i que va ser una invenció dels ecologistes per forçar el tancament de l’aeroclub, que es va produir el 2015 per ordre judicial. I és cert que el 2005 aquesta au tan discreta i singular va desaparèixer del lloc, però deu anys després, curiosament quan es va tancar l’aeròdrom, va tornar a instal·lar-se, segurament provinent d’Aragó, segons va explicar Marc Gálvez, biòleg de l’associació conservacionista Trenca, que s’encarrega de custodiar i gestionar la Timoneda d’Alfés.

 

Així, en els últims cinc anys s’ha establert una colònia de mitja dotzena de mascles que Trenca vol incrementar i consolidar. I pretén fer-ho de dues maneres: primer augmentant la protecció de l’espai i per això ha adoptat mesures per acotar la zona i evitar que circulin vehicles o fins i tot persones. I en segon lloc, ampliant l’espai natural incorporant 250 hectàrees dels camps de cultiu adjacents, que triplicaria la seva extensió actual (113 ha). Pel que fa a la mesura per restringir l’accés a l’espai natural, Trenca ha acordonat 7,5 quilòmetres del perímetre de la timoneda amb un sistema anomenat pal i corda. La inversió ha estat de 40.000 euros d’una línia d’ajuts del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Es tracta d’un acordonament de pals enllaçats amb cordes, que tenen un caràcter dissuasori per evitar que accedeixin vehicles a motor, però també ciclistes i passejants, sobretot quan hi ha nius.

 

Pel que fa a l’ampliació de la timoneda, tant Trenca com Ipcena i SEO Birdlife exigeixen el compliment de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) de 2010 del canal Segarra-Garrigues, que l’obliga a la Generalitat a comprar unes 250 hectàrees per ampliar l’espai natural i garantir la protecció de l’alosa becuda, la ganga, la terrerola i la trenca. Joan Vázquez, d’Ipcena, va afirmar que estudiaran portar aquest tema davant la Justícia “perquè la Generalitat ha fet un frau de llei”. Segons els ecologistes, aquest augment territorial permetria acollir una trentena de parelles d’alosa becuda, que consolidaria l’espècie a l’espai protegit dels Secans de Mas de Melons-Alfés.

 

Des que l’aeroclub va tancar fa 5 anys, les instal·lacions, que van quedar abandonades, han estat saquejades i ara estan en molt mal estat. De fet, s’ha convertit en un problema per a la conservació de l’espai natural de la timoneda, segons el biòleg Marc Gálvez, que va afegir que Trenca “no té cap responsabilitat sobre les instal·lacions, tot i que hem informat a la Generalitat del seu mal estat i dels problemes que ocasiona”. Tant l’antiga seu de l’aeroclub, amb la petita torre de control, com l’hangar, són accessibles després que s’hagin rebentat les portes d’entrada.

 

El vandalisme s’ha apoderat del lloc i fins i tot s’han celebrat festes i trobades, que lògicament amenacen la calma que ha de regnar en un espai protegit. Segons Trenca i Ipcena, si les instal·lacions no es reutilitzen de manera compatible amb l’espai natural, el millor seria desmantellar-lo i habilitar, per exemple, un observatori d’aus. Tot i les mesures protectores, encara es registren accions que poden danyar la fauna i la flora de la timoneda. Fa una setmana, per exemple, un parapentista va entrar a la zona restringida per emprendre el vol, però va ser sancionat pels Agents Rurals, alertats per un informador contractat per Trenca que sol estar per la zona.

 

Font: La Manyana