· 

L’impacte negatiu cap a l'àguila cuabarrada, tomba dos projectes de parcs eòlics a Os de Balaguer


La Ponencia d'energies renovables ha tombat els dos projectes de  parcs eòlics que havien demanat permís per instal·lar-se a  Os de Balaguer.

 

La primera era la presentada per Eólica La Canea, SL, que sota el nom de pare eòlic "La Bassa" volia instal·lar 11 aerogeneradors a la zona de 4.SMW de potencia cadascun.

 

La segona era la presentada per Anemos a la Segarra, SL, que sota el nom de pare eólic "La Guineu" pretenia instal·lar 7 aerogeneradors de  4.SMW  de  potencia cadascun.

 

Tot i que la gran majoria dels organismes consultats havien donat el vist i plau a les instal·lacions i només un deis areogeneradors es veia afectat per estar sobre un jaciment arqueològic, ha estat la Secció de Biodiversitat i Medí Natural la que ha indicat que no podía emetre un informe favorable fins a compta r amb el resultat d'un estudi de radioseguiment de l'àguila cuabarrada, amb un període de recollida de dades d'un any sencer.

 

També altres organismes com l'entitat ecologista IPCENA, han posat de manifest la seva disconformitat per l'impacte que la proposta pot tenir sobre la fauna de la zona, i en concret sobre l'àliga cuabarrada i el trencalòs. No és el primer cop que IPCENA denuncia projectes d'aquest tipus i l'entitat ja ha parat altres pares a la demarcació.

 

A més d'aquests informes, les dos pares eólics també es van trabar amb les al•legacions d'Unió de Pagesos: per la proximitat del pare respecte els espais naturals protegits de la Xarxa Natura 2000, i la de l'Associació d'amics del Centre de Fauna de Vallcalent  / Trenca: també per l'important impacte ambiental a les poblacions d'àguila cuabarrada i trencalòs.