· 

Ipcena denuncia Endesa per la mort de dos àguiles electrocutades a la Granadella


Ipcena ha denunciat Endesa davant el Departament de Territori i Sostenibilitat del Serveis Territorials a Lleida per la mort per electrocució d’una àliga marcenca (Circaetus gallicus) aquest dimarts en una torre elèctrica a la Partida de Sort. L'empresa energètica és la responsable de la línia elèctrica de mitja tensió de 25.000v que abasteix la població de la Granadella, on una s'hi troba la torre elèctrica en causant de l'accident. 

 

L'entitat ecologista recorda que el passat 9 de juliol també va quedar electrocutada un altre exemplar de la mateixa espècie, que va ser recollida pels Agents Rurals. Aquesta va quedar enganxada als cables de la torre, produint un incendi en els terrenys adjacents i va aturar el subministrament elèctric a la població de la Granadella. Un dels veïns afectats va reclamar a Endesa. L’empresa va considerar que "no és procedent atendre la sol·licitud” després "d'analitzar i efectuar les corresponents comprovacions" pels tècnics de l'energètica, una resposta que des de Ipcena consideren "una mostra clara i evident de la mala fe en que actua l’esmentada companyia".

 

"També tenim dades d’electrocució de rapinyaires en torres elèctriques de la mateixa línia més a l’est", apunta l'entitat ecologista, tot afegint que l’àguila morta d’ahir és la segona en el mateix lloc aquest estiu. Els agents rurals també es van presentar per aixecar el cadàver de l’àguila i efectuar la corresponent acta.

 

"Atenent els fets i l’agreujant de mala fe sense que Endesa hagi actuat", demanen que s’obri un expedient disciplinari i sancionador contra l'empresa i exigeixen que en el termini de 30 dies repari amb aïllats i la col·locació d’espanta-ocells a les dos línies elèctriques de 25000V que passen per la zona de la línia denunciada. En el cas de no atendre la petició, presentaran una denuncia a la fiscalia de Lleida per un presumpte delicte contra el medi ambient. 

 

"Resulta lamentable que Endesa no s’hagi preocupat en protegir les torres, en aïllar els connectors que fan el pont, que es resoldria amb tant sols 2 metres de manega per torre per cobrir un cable", sentencien des de Ipcena.