· 

Ipcena denúncia l’obertura de dos pedreres i la destrucció del paisatge a la Floresta (Les Garrigues)


L’entitat ecologista Ipcena ha denunciat al Departament de Territori la realització de dos explotacions de pedra, a la Floresta (Garrigues), per part de l’empresa subcontractada per Renfe, per realitzar la millora de la línia del ferrocarril. Aquests treballs, asseguren, han suposat l’extracció de més de 200.000 tones de roques i la destrucció paisatgística i ecològica de més de 50.000 metres quadrats directes i indirectes. Ipcena considera “gravíssim” que s’hagin pogut fer aquestes obres que “incompleixen”, diuen, les lleis d’avaluació ambiental i la de prevenció i control ambiental de les activitats i demanen a Territori que aturi “immediatament” els treballs i que expedienti i sancioni l’empresa responsable.

 

Segons Ipcena, aquestes obres han suposat “rompudes forestals” i el posterior desenvolupament d’activitats extractives de classe A. Per això demanen que, si es confirma la seva denúncia, el Departament “paralitzi d’immediat les obres si encara s’estan fent. També reclamen que Territori obri un expedient sancionador “molt greu” contra l’empresa constructora, que els hi apliqui “les màximes sancions” i que li exigeixi la presentació d’un estudi de recuperació al seu estat natural, anterior a l’activitat denunciada. A més, també demanen presentar els fets a la fiscalia per si poguessin ser constitutius d’un presumpte delicte, “amb els agreujats de lucre i mala fe”. Els ecologistes denuncien la “impunitat” amb què algunes empreses “destrueixen” el medi ambient. La denúncia fa referència a l’obertura de dues pedreres de roca que, segons asseguren, no disposen de les autoritzacions corresponents i destrueixen hàbitats i espècies en plena època de cria, el que qualifiquen d’un acte més de “desídia i perversió contra el medi”. Aquests fets denunciats s’haurien produït a la partida Esparreguera, una vall per on passa el riu Brugosa al municipi de la Floresta.