· 

La mort de l’ós Cachou s’està investigant per un delicte contra la fauna


El jutjat de Vielha té oberta una causa per la mort de l’ós Cachou a la Val d’Aran en relació a un possible delicte contra la fauna, segons van explicar ahir fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJC). A més, també van confirmar que s’ha decretat el secret de les actuacions “per tal de preservar la investigació”, tal com ja va comunicar el dilluns el Conselh Generau d’Aran.

 

En aquest sentit, s’ha d’indicar que això significa que de moment no es podrà comunicar públicament, ni enviar informació a aquelles persones o entitats que havien fet sol·licituds formals d’informació, especialment en referència a l’informe de la necròpsia. Així mateix, tal com ja van manifestar en el seu moment entitats com Ipcena, Seo Birdlife, Fapas i la Federació d’Ecologistes de Catalunya, consideren poc creïbles les causes oficials de la mort d’aquest plantígrad que va ser trobat sense vida el 9 d’abril. Per aquest motiu es va demanar saber el resultat de la corresponent necròpsia. El que més els va cridar l’atenció va ser la fotografia del rostre de Cachou mort, ja que no presentava cap signe de violència però si mostrava el “típic somriure sardònic” que se’ls queda als mamífers quan moren per enverinament.

 

Per aquesta raó, tot i que la versió oficial sobre la possible causa de la mort de Cachou és que va perdre la vida per una baralla amb un altre ós i una posterior caiguda per un barranc, entitats ecologistes en discrepen i sospiten que podria haver estat enverinat. Per la seva part, la Fundació Oso Pardo va assenyalar recentment que la mort d’aquest exemplar no s’aclarirà amb especulacions i que només es pot analitzar amb els resultats de la necròpsia completa. Però són uns resultats als quals ara no es podrà, de moment, accedir per ladecisió adoptada per la jutgessa.