· 

Decreten el secret de sumari en el polèmic cas de la mort de l'ós Cachou


La titular de l'únic jutjat de Vielha ordena el secret d'actuacions com la necròpsia de l'animal, reclamada per grups ecologistes

 

La investigació sobre la mort de l'ós Cachou sembla complicar-se. Un mes després que el cos de l'animal fos descobert en un zona de difícil accés de el bosc de Soberpera, a Les (Vall d'Aran), la titular de Jutjat de Primera Instància i Instrucció Únic de Vielha ha "decretat el secret de les actuacions pel cas de la mort de l'ós Cachou ", segons ha informat el Consell General d'Aran, administració amb les competències sobre medi ambient en aquesta comarca pirinenca.

 

Atenent a la decisió judicial, indica la nota difosa pel Consell d'Aran, "de moment no es podrà comunicar públicament, ni enviar informació a aquelles persones o entitats que havien realitzat sol·licituds formals d'informació, especialment en referència a l'informe de necròpsia. "

 

Existeixen molt pocs precedents a Espanya de secret de sumari en actuacions per mort d'animals, sense comptar aquells casos en què hi ha indicis d'infracció greu de la legislació sobre protecció de la fauna (incloent-hi els delictes detallats en el capítol IV de el Codi Penal).

 

L'aplicació de el secret de sumari arriba pocs dies després que entitats de conservació de la naturalesa reiteressin la petició d'informació sobre les actuacions de les administracions públiques competents, recordant que l'animal va morir el 9 d'abril i que en les últimes quatre setmanes no es han difós dades que permetin aclarir el cas.

 

Entre d'altres organitzacions, WWF va reiterar el 21 d'abril que s'havia "sol·licitat a la Generalitat de Catalunya i a l'Ministeri de Transició Ecològica trasllat de totes les actuacions que s'estan realitzant després de la mort de l'ós Cachou coneguda el passat 9 d'abril, inclosos els anàlisis microbiològiques i patològics sobre lesions d'òrgans per descartar l'ús de verí ". "Confiem que totes aquestes anàlisis s'estiguin realitzant amb absolut rigor i, en cas que la informació sol·licitada present mancances o imprecisions, ha d'adoptar les accions oportunes", indicava WWF.

 

Primeres dades i polèmica

 

En una nota oficial, el Conselh d'Aran va informar el 14 d'abril que el Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFaS) de la UAB havia comunicat "els primers resultats de la necròpsia de l'ós Cachou que, juntament amb l'acta de recollida de el cadàver, han permès verificar de manera preliminar una agressió produïda molt probablement per un altre ós i una caiguda d'uns 40 metres per un terreny molt abrupte ".

 

Segons aquesta primera informació, ia títol preliminar, el Consell d'Aran va apuntar que "el pendent per on havia rodat i caigut Cachou ja va poder ser inspeccionada en el moment de recuperar el cos de l'animal, mentre que durant l'examen de la necròpsia es va poder constatar que presentava ferides perforants amb hemorràgies a la banda esquerra de l'cap (per sota de l'orella i coll proximal), que corresponien a ferides antemortem. "A l'tractar-se d'un mascle adult, es dedueix que només un altre ós pot causar-li aquestes lesions", haurien indicat els experts, segons el Consell d'Aran.

 

Resposta i sospites ecologistes

 

El 17 d'abril, les entitats Ipcena-EdC / Ipcena-Fauna, SEO / BirdLife Catalunya, FAPAS i la Federació Ecologistes de Catalunya han considerat "inversemblant" que l'ós Cachou morís per "una agressió produïda molt probablement per un altre ós i una caiguda de uns 40 m per un terreny molt abrupte ", com indicava la nota de el Conselh d'Aran.

 

Representants d'aquestes entitats ecologistes van explicar en videoconferència informativa que hi ha molt pocs casos documentats a tot el món que indiquin la mort d'un ós adult com a resultat d'una baralla amb un altre exemplar de la seva espècie.

 

Roberto Hartasánchez (FAPAS) va indicar que, en el cas que s'hagués produït una baralla molt violenta el normal hauria estat que l'ós Cachou presentaria indicis clars d'agressió física, com ferides al cap, les orelles o les extremitats, cosa que - segons la seva apreciación- no es podia observar en les imatges mostrades pels agents que van descobrir el cos de l'animal.

 

Joan Vázquez (Ipcena) ha considerat de el tot "impossible" que un ós adult mascle d'uns 200 quilos com Cachou morís després de caure uns 40 metres i no obstant això el seu cos no presentés cap fractura òssia, ni altres danys corporals importants.

 

Sospita de enverinament

 

Els representants d'aquests grups ecologistes -que ja van publicar el dijous 16 d'abril una nota amb dades similars- critiquen la publicació de les dades preliminars per part de govern aranès -per considerar que crea confusió i pot pretendre exonerar les administracions de possibles responsabilitats- ; i reclamen la màxima transparència i rapidesa en la realització i publicació de la necròpsia, encarregada a l'servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFaS) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

A l'espera de les dades oficials, Roberto Hartasánchez ha explicat que una de les fotografies captades poc després de l'arribada dels agents de medi ambient de la Vall d'Aran a al lloc dels fets (la imatge principal que es mostra en aquesta informació ), es pot observar que la cara de l'animal presenta una aparença que els experts anomenen 'riure sardònic' (gest facial similar al somriure), que en molts casos ha estat associat a la mort per enverinament.

 

Documentació:

 

El municipi de Vielha e Mitjaran compta amb un únic Jutjat de Primera Instància i Instrucció, la seva titular és en l'actualitat la jutge Mónica Gutiérrez Palacios.

 

El secret de sumari és una declaració judicial expressa "en virtut de la qual les diligències d'investigació romanen secretes fins a l'obertura de l'opinió, podent ser total o parcial. La revelació es commina amb la imposició d'una multa i responsabilitat penal en el seu cas a advocats i funcionaris públics ".

 

La Llei d'enjudiciament criminal (Reial Decret de 14 de setembre de 1882), art. 301 indica que es tracta d ' "una mesura excepcional, subjecte a motivació suficient i sotmesa a un termini d'un mes, prorrogable, però que haurà alçar-se amb deu dies d'antelació a la conclusió el sumari". 302.

 

Font informatiu: Joaquim Elcacho 11.05.2020 - (La Vanguardia)