Ipcena denuncia que les obres que es realitzen al riu Farfanya no són adequades per l’entorn de la zona. L’Agència Catalana de l’Aigua està fent obres de millora en els cursos del riu entre Os de Balaguer i Castelló de Farfanya.
Des de l’entitat han titllat les intervencions d’improcedents. Afirmen que la data triada per dur-les a terme coincideix amb la reproducció de moltes espècies.
Joan Vázquez és portaveu d’Ipcena: "El què passa aquí és que estem en una època de reproducció de moltes espècies silvestres. Tenim un petit bosc de rivera molt fràgil que també es mereix el seu respecte i sabem, pels veïns de la zona, que les màquines estan entrant i destruint aquestes àrees. Lògicament, en zones on s'està produint la reproducció de certes espècies, l'estan abandonant"
Consideren que el Departament de Territori i Sostenibilitat, de qui depèn l’ACA, està actuant de manera improcedent i irresponsable perquè no avalua els efectes de les obres sobre el medi natural, tot vulnerant, segons l’entitat, el medi ambient.
Font: Ua1 Ràdio
Ipcena denuncia davant de Territori les obres de l’ACA al riu Farfanya per reparar els danys del temporal Gloria
Ipcena ha denunciat davant del Departament de Territori i Sosteniblitat les obres que porta a terme l’ACA al riu Farfanya, entre Os de Balaguer i Castelló de Farfanya (Noguera), per reparar els trams afectats pel temporal Gloria. Els ecologistes consideren els treballs “del tot improcedents des del punt de vista ambiental”, exceptuant “algun punt estrictament necessari, per seguretat”, pel fet que s’estan executant “coincidint amb la reproducció de moltes espècies, que en molts casos són protegides”. Per això, segons Ipcena, “suposen una transgressió dels compromisos de la Generalitat per a la conservació de la biodiversitat”, com ara la Directiva europea relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres.
L’entitat ecologista defensa que el projecte en el riu Farfanya, així com en altres cursos fluvials, “hauria d’haver requerit un estudi d’avaluació d’impacte ambiental i una informació publica, atenent el que disposa la Llei d’Espais Naturals de Catalunya”. En aquest sentit, Ipcena recorda que “totes les zones humides han de ser preservades de les activitats susceptibles de provocar-ne la recessió i la degradació, mitjançant les normes corresponents aprovades pels Departaments competents”.
Tenint en compte el que disposa aquesta llei, els ecologistes sostenen que calia “prendre tot un seguit de mesures preventives”, per la qual cosa consideren que “Territori i Sostenibilitat ha actuat, de forma improcedent i irresponsable, en no avaluar els efectes de les obres sobre el medi natural ni aplicar cap mesura que els atenués, vulnerant disposicions ambientals”.
Segons Ipcena, Territori i Sostenibilitat, a través de l’ACA, “no pot actuar prescindint de l’aplicació de les normatives ambientals i del respecte més elemental de la biodiversitat, al·legant l’excusa de necessitat d’urgència, que tan sols pot ser aplicada en llocs molt puntuals i no aplicar aquest criteri de forma arbitrària en termes generals”. L’entitat ecologista ha posat els fets en coneixement del departament però no descarta recórrer a la via penal.
Font: Ràdio Balaguer