· 

Peticions d'organitzacions catalanes, espanyoles i franceces en referència a la necròpsia de l'os Cachou


🌍🌎 22 d'abril del 2020, dia de la Terra 🌎🌎

 

🐻 Perquè no quedi en la impunitat ni en el silenci la mort de l'os Cachou. L'any 2014 trobaven mort l'os Balou en estranyes circumstàncies, Balou era el pare de Cachou, l'últim os mort el mes de març d’aquest any, aquests dos ossos contribuïen de forma decisiva en la diversitat genètica de l'espècie en no tenir parentesc amb l'os Pyros, del qual descendeixen bona part dels ossos Pirinencs. Per aquest motiu unes 22 organitzacions dels dos vessants dels Pirineus, ens hem unit per demanar als dos estats compromisos en la conservació de la biodiversitat, com és la protecció dels ossos en els Pirineus, fent la petició entre altres també a l'estat espanyol , de la translocació d'un os de la població Cantàbrica a la zona Pirinenca.

 

🐻 Mort de l’os Cachou : Les organitzacions conservacionistes catalanes, aragoneses, espanyoles i franceses fan les següents peticions als seus governs

 

🐻 Després de les últimes informacions comunicades pel Conselh Generau d’Aran, el 14 d'abril de 2020, les organitzacions conservacionistes espanyoles i franceses han escrit als seus ministeris de la transició ecològica respectius per a exigir que se'ls comuniquin així com a la premsa, tots els informes que permetin esclarir les causes reals de la mort de l’os Cachou de 6 anys, mort en plena joventut.

 

🐻 Demanen primer la comunicació de la necròpsia completa, inclosos els resultats de les anàlisis toxicològiques, a la recerca de verins. Volen conèixer l'informe tècnic que especifica en quines condicions es va realitzar l'experimentació d'un producte químic en carronyes per a provocar l'aversió de Cachou cap a la carn, per a saber el nom del producte, la seva fórmula, les dosis emprades en quines quantitats de carronya, etc. i qui va autoritzar aquesta experimentació sobre una espècie protegida en perill d'extinció.

 

🐻 Així mateix demanen que la Generalitat de Catalunya conservi les restes de l’os en condicions idònies perquè es pugui realitzar una segona necròpsia per un altre organisme especialitzat, en cas que fos necessari esclarir alguns resultats.

 

🐻 Les organitzacions conservacionistes, plantegen al Ministeri de Transició Ecològica que s’avaluï l'efecte d'aquesta mort sobre la viabilitat de la població pirinenca i la possibilitat d'iniciar els procediments per a la reintroducció d'un exemplar mascle des de la població ossera de la Serralada Cantàbrica als Pirineus, per a compensar la mort de l’os Cachou i enfortir la variabilitat genètica de la població d’ossos al Pirineu.

 

👇✍ Signants ✍👇

 

✍ Entitats catalanes, aragoneses i espanyoles: Ecologistes de Catalunya, FAPAS, Fundación para la Conservación del Quebrantahuesos, IPCENA, SEO BIRDLIFE, WWF España, Trenca i Naturaleza Rural.

 

✍ Entitats de França: Membres de la coordinadora CAP Ours (Coordination Associative Pyrénne pour l’Ours) : Altaïr Nature, Animal Cross, Association Nature Comminges (ANC), Comité Écologique Ariégeois (CEA), Conseil International Associatif pour la Protection des Pyrénées (CIAPP, Fonds d’Intervention Eco- Pastoral – Groupe Ours Pyrénées (FIEP), France Nature Environnement (FNE), France Nature Environnement Midi- Pyrénées (FNE Midi-Pyrénées), Nature en Occitanie, Société d’Etude de Protection et d’Aménagement de la Nature dans le Sud-Ouest – Pyrénées-Atlantiques (SEPANSO 64), Société nationale de protection de la Nature (SNPN), Société Française pour l’Etude et la Protection des Mammifères (SFEPM), Sours, WWF France.