· 

Lamenten la utilització de químics per foragitar a l’os Cachou tot i no estar previst

No hi ha cap referència que un plantígrad adult hagi mort per una lluita amb un altre os. Les entitats Ipcena, Seo Birdlife, Fapas, i la Federació Ecologistes de Catalunya, han explicat que el protocol estatal per foragitar ossos no preveu l'ús de cap producte químic. Pels ecologistes haver utilitzat aquest producte, com ha reconegut el Conselh Generau d'Aran que ho van fer al mes d'octubre de l'any passat, estaria al marge de la legalitat i incorrerien en un "presumpte delicte contra el medi ambient". Per tot, han encarregat un estudi per saber les causes de la mort de Cachou i veure'n les responsabilitats. Aquestes entitats argumenten que no hi ha cap referència que un plantígrad adult hagi mort per una lluita amb un altre exemplar de l'espècie.

 

A les entitats ecologistes el que més els va cridar l'atenció en un primer moment va ser la fotografia del rostre de Cachou mort, ja que no presentava cap signe de violència però si mostrava el "típic somriure sardònic" que se'ls queda als mamífers quan moren per enverinament.

 

Roberto Hartasánchez, President de Fapas – Fondo para la Protección de los Animales Salvages, ha dit que "tot fa sospitar que Cachou va morir per consum de productes tòxics" i ara amb els resultats de la necròpsia definitiva s'hauran de conèixer les causes veritables de la mort.

 

Per Hartasánchez quan hi ha lluites entre ossos, sempre apareixen amb ferides a les orelles o el morro, cap prou greu per causar-li la mort, i Cachou no en presentava cap d'aquestes ferides. I ha afegit que no coneix i no hi ha referències de cap cas de mort d'un os de manera traumàtica que no hagi deixat rastre. Per Hartasánchez hi hauria d'haver pèls per la muntanya, si va caure per un precipici de 40 metres.

 

Cristina Sánchez, delegada de Seo Bird Life a Catalunya, ha explicat que a les entitats ecologistes els preocupa molt "l'ús de productes químics", independentment si és una "possible causa" de la mort de Cachou o no. Per Sánchez són "molt preocupants" els efectes que aquests productes puguin causar sobre altres espècies.

Les entitats ecologistes assenyalen a les administracions com les encarregades de vetllar per la conservació de biodiversitat i haver utilitzat productes químics, quan un protocol estatal no contempla la seva utilització, va en contra la biodiversitat.

 

Per Joan Vázquez, portaveu d'Ipcena, és una "autèntica barbaritat i contradicció" i per aquest motiu encarregaran un estudi jurídic per determinar si hi ha responsabilitats i per part de qui són. Vázquez ha dit que "ningú acusa la Generalitat d'enverinar un os". Però els ecologistes volen conèixer si s'ha utilitzat algun producte químic, qui ho ha autoritzat, de quin producte es tracta i en quines quantitats. Per aquestes entitats és vital saber si s'ha fet dins dels protocols estatals que contempla les mesures per foragitar un os o no.

 

Les entitats ecologistes han dit que desconeixen si l'os Cachou va poder morir enverinat pels efectes dels productes químics que el Conselh Generau ha reconegut haver utilitzat a la tardor de l'any passat o per un altre producte

utilitzat per l'home.

 

Per tot, insten a fer un segon anàlisi de les restes de la necròpsia al centre de referència CAD de Màlaga, especialitzat en aquests tipus de necròpsia.