· 

Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran troben mort l'os Cachou en una zona de difícil accés de Les


Una patrulla d'Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran han trobat mort aquest dijous a l'os Cachou al municipi de Les (Val d'Aran). Precisament, el senyal del collar GPS que duia l'animal ha estat clau per comprovar que feia dies que no es movia de lloc, una zona de difícil accés de Soberpera, i localitzar-lo. Els Agents Rurals també han col·laborat en les tasques de recuperació del cadàver, que ha estat traslladat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per a què el Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge en realitzi la necròpsia. De moment, es desconeix la causa de la mort d'aquest os, un mascle de 6 anys que feia un mes i mig que havia abandonat la cova d'hibernació, i s'havia mogut per Mijaran, França i el Baish Aran.

 

Cachou va ser capturat fa aproximadament un any a la zona de Montcorbau per col·locar-li un collar GPS i d'aquesta manera poder-li seguir els moviments. Gràcies a aquest dispositiu emissor es va poder comprovar que va ser el causant de diversos atacs a bestiar equí durant la tardor. Arran d'això, Agents de Medi Ambient del Conselh Generau van intentar foragitar-lo i aplicar diverses mesures de condicionament aversiu per evitar aquest comportament depredador, de manera que l'os no havia tornat a atacar a d'altres animats des de principis d'octubre de l'any passat.

 

IPCENA RECLAMA TRANSPARÈNCIA SOBRE LES CAUSES DEL DECÉS DE L’ANIMAL

 

Ipcena-EdC va lamentar la mort de l’os Cachou i, conscient que va ser un dels exemplars d’os bru més criticats des de certs sectors arran de les seves suposades actuacions, l’entitat ecologista exigeix a les administracions competents, Govern i Consell Generau, “que siguin el més transparents possibles i informin de les causes i circumstàncies que han provocat la mort de Cachou”. Ipcena considera “molt poc probable” que la mort de l’animal es degui a causes naturals, atenent que “és un os jove de 6 anys i que es trobava en bon estat de salut”. Demanarà la informació necessària, exercint així el seu dret a la informació i a la defensa ambiental i de la fauna”.