· 

Insten el Govern a establir una moratòria per als projectes d’incineració


Es va rebutjar impulsar una comissió d'estudi que valori l'impacte ambiental de la utilització de combustibles alternatius en substitució de combustibles fòssils, com volia la CUP, en un punt en què es va transaccionar una esmena d'ERC, rebutjat per Cs, JxCat, PSC-Units i PPC

 

El Parlament va instar aquest dijous el Govern a establir una moratòria amb caràcter urgent a nous projectes d’incineració de residus urbans i industrials, com el de Tracjusa a Juneda, el de Cercs i el de Morell. La iniciativa, de la CUPCC, demana que s’utilitzi l’instrument legislatiu adient, sigui via decret, llei d’acompanyament dels pressupostos o una modificació de la planificació sectorial en matèria de residus per fer-ho.

 

"La moció també demana dictar la suspensió de qualsevol tramitació en curs fins que no s’aprovi la nova llei de prevenció de residus catalana, que estableixi el procés per a l’ordenació de residus en base als objectius europeus "

 

D’altra banda, es demana que en el termini màxim d’un any un cop aprovada la nova Llei de Prevenció de Residus i, conjuntament amb tots els agents implicats, es redacti un pla de tancament i desmantellament de les incineradores existents.

 

"Es va rebutjar impulsar una comissió d’estudi que valori l’impacte ambiental de la utilització de combustibles alternatius en substitució de combustibles fòssils 

Representants de les entitats que agrupa la Plataforma Ciutadana Residu Zero han estat presents durant el debat de la moció al Parlament. Per un canvi de l'ordre del dia, la discussió del text es va ajornar i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, a qui afecta la matèria de la moció, no hi va estar present"

 

Diversos membres d'aquestes plataformes agrupades es van manifestar a les portes del recinte del Parlament i no ho van poder fer just davant de l'edifici com tenien previst perquè els Mossos hi han instal·lat tanques que els han impedit accedir-hi, per ordre d'Interior.

 

La plataforma Aturem la incineradora de Juneda, assegura que el projecte és un autèntic negoci de personal proper al Govern que s’aprofita de la crema de residus i alerta que la plana de Lleida ja té greus problemes de contaminació.