· 

Ipcena defensa la posta de la truita i denuncia les obres del Noguera Pallaresa a Sort


L'Agència Catalana de l'Aigua ha fet retirar una retroexcavadora del riu per incompliment de la normativa i Ipcena i Rius amb Vida demanen que es respecti el naixement dels ous, previst per a principis de març

 

Ipcena-EDC i AEMS-Rius amb Vida han emès un comunicat conjunt on manifesten el seu parer respecte les obres que es porten a terme al riu Noguera Pallaresa, al seu pas per Sort. Segons les entitats ecologistes, aquestes actuacions posen en perill la posta de truita autòctona de la Reserva Genètica del Pallars a Sort. Els fets ja havien estat denunciats per Rius amb Vida la setmana passada, al·legant que les obres no segueixen la Llei de Pesca en vigor.

 

El passat divendres una retroexcavadora va entrar a la llera del riu Noguera Pallaresa per iniciar les obres d'ampliació del canal de piragüisme de Sort. Segons afirmen les entitats, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha fet retirar la maquina del riu per incompliment de la normativa.

 

Ipcena i Rius amb Vida manifesten que l'entitat que té competència en aquesta matèria és la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), ja que el Noguera Pallaresa és afluent de la Conca Hidrogràfica del l'Ebre. Així doncs, la Generalitat de Catalunya no disposa de competències plenes sobre la gestió d'aquesta conca.

 

El naixement dels ous està previst pel març

 

La posta d'ous de la truita podria ser destruïda si la la maquinària entra a la llera o si aquesta es trepitja per efectuar un rescat de peixos abans que produeixi l'eclosió dels ous. Segons les dues entitats, la forma en la qual s'executa aquest projecte pot suposar un presumpte delicte contra el medi ambient. A més, consideren que el projecte no compleix els paràmetres ambientals mínims exigibles al no disposar de l'Estudi d'Impacte Ambiental.

 

El naixement dels ous de la truita està previst per principis de març. Moment en el que es podria iniciar el rescat piscícola amb garanties de no malmetre els ous. Des de les associacions demanen que es respecti aquest període i manifesten que no estan en contra d'aquest projecte i tampoc tenen cap interès en perjudicar les obres.

 

Pallars Digital