· 

Els ecologistes rebutgen l'aval provisional al projecte de Tracjusa de Juneda perquè 'establiria un precedent'


El portaveu de l'entitat ecologista, Joan Vázquez, ha assegurat que la crema de residus urbans vulneraria la Llei de canvi climàtic
El portaveu de l'entitat ecologista, Joan Vázquez, ha assegurat que la crema de residus urbans vulneraria la Llei de canvi climàtic

L'entitat Ipcena i la Plataforma Aturem la Inicineradora de Juneda ha alertat aquest dimecres que l'autorització definitiva del projecte que preveu que la planta de Tracjusa pugui tractar purins a partir de la crema de residus urbans podria ''establir un precedent''. El portaveu de l'entitat ecologista, Joan Vázquez, ha assegurat que la crema de residus urbans vulneraria la Llei de canvi climàtic. Vázquez també ha qüestionat que en un govern de coalició com el de la Generalitat, hi hagi un partit com ERC que està en contra del projecte i un altre com el PDeCAT que hi està a favor i ha anunciat una ronda de reunions per demà dijous amb diputats de tots els colors al Parlament. Pels ecologistes, el projecte és un tema competencial d'Agricultura i no de Territori, que és qui l'ha avalat provisionalment.

 

El Departament de Territori i Sostenibilitat va aprovar el 12 de juny la proposta de resolució provisional per la qual s'atorgava l'autorització ambiental amb declaració d'impacte ambiental al projecte que promou la planta de Tracjusa de Juneda per poder tractar purins a partir de la crema de residus urbans. El projecte preveu substituir el gas natural que actualment utilitza la planta com a combustible per assecar dejeccions ramaderes pel gas que s'obtindria de la crema de residus urbans. Així mateix, es preveuen tractar unes 40.000 tones de residus urbans i l'objectiu de l'associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), propietària de la planta, és poder augmentar el volum de purins que tracta actualment Tracjusa.

 

Els ecologistes han alertat que el que preveu aquest projecte no és ''economia circular'' tal com estipula una moció aprovada pel Parlament de forma unànime al ple del 15 de juliol. Segons la Plataforma, la crema de residus no permet una segona vida als materials. A més a més, Vázquez ha lamentat que l'aval provisional de Territori al projecte ''treu la capacitat'' al Departament d'Agricultura, qui considera que és el quin hauria de tenir la competència, per informar de forma vinculant. Ipcena i la Plataforma es reuniran demà dijous al Parlament amb diputats lleidatans de tots els partits per mirar de forçar-los a replantejar la situació. Vázquez ha lamentat que dins el Govern hi hagi opinions diferents sobre la viabilitat del projecte i ha demanat ''alçada de mires'' als polítics sobre aquesta qüestió. En aquest sentit, ha alertat que els pretén avalar un projecte ''que només busca la rendibilitat econòmica d'uns privats'' i això establiria un precedent en una zona on el risc de contaminació ''és molt alt'', i també pel perill per la salut de les persones. 

 

Diari Segre