· 

Els ecologistes es manifesten contra la situació del sector porcí a Catalunya


Demanen una moratòria per a la construcció de granges i que es redueixi el nombre de les existents

Manifestants disfressats amb el lema "Els porcs catalans no sabem on anar a cagar" FRANCESC MELCION
Manifestants disfressats amb el lema "Els porcs catalans no sabem on anar a cagar" FRANCESC MELCION

Entitats ecologistes s'han concentrat aquest matí davant del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per denunciar la situació del sector porcí a Catalunya i presentar un manifest en què demanen una moratòria per a la construcció de granges. Els manifestants s'han queixat de les nombroses instal·lacions dedicades a l'explotació de la ramaderia porcina, així com del progressiu problema ambiental i social que generen. El sector porcí representa més d'un 72% de les exportacions de carn.

 

Els concentrats, disfressats de porcs i cridant "Els porcs catalans no sabem on anar a cagar", han entrat a l'edifici del departament i han entregat el manifest amb les mesures que reclamen, signat per 13 entitats, entre les quals Limnos (Pla de l'Estany), Grup de Defensa del Ter (Osona), CEPA (Barcelona), Naturalistes de Girona, IAEDEN-Salvem l'Empordà, GEPEC (comarques tarragonines), IPCENA (comarques lleidatanes), Salvem els Plans de Conill (Osona), ADENC (els Vallesos) i Salvem la Vall del Ges (Vall del Ges).

 

Les entitats han explicat que l'any 2017 Catalunya tenia la densitat de porcs més elevada de tot el món, amb una xifra de 9 milions d'animals. La portaveu d'IAEDEN-Salvem l'Empordà, Marta Ball-llosera, ha manifestat que "la contaminació d'aigües i sòls a conseqüència de l'explotació del sector porcí és un dels problemes més greus de Catalunya". Ball-llosera ha explicat que "un 41% de les masses d'aigua contaminades per nitrats i dels sòls contaminats per fòsfor o nitrogen tenen la causa en les dejeccions ramaderes".

 

Davant d'aquesta situació i "l'inexistent indici que la Generalitat aturi l'increment de permisos de granges", els ecologistes han exigit una moratòria per a la construcció de noves granges de porcs i que es deixin d'ampliar les existents i se'n redueixi el nombre. En el manifest també demanen un pla de descontaminació d'aqüífers, un control dels sòls pel que fa a la contaminació, un cànon que paguin els ramaders "culpables" i una rebaixa de la densitat porcina, entre altres mesures.

 

Les entitats reclamen al Govern "voluntat política" i li han retret que "no fa res sobre aquesta qüestió" a causa de "la pressió que tenen de les empreses beneficiàries".

 

Ara.cat