· 

Doctor Music planteja reduir la zona d'acampada i l'aparcament per complir els requisits per fer el festival d'Escalarre


L'entitat ecologista Ipcena considera que ''no hi ha temps material'' per fer les modificacions i que el festival no es farà

 

Els responsables del Doctor Music Festival 'Rencarnation Editon' que s'ha de celebrar al juliol a Escalarre (Pallars Sobirà) plantegen la reducció de la meitat dels aparcaments i part de la zona d'acampada per tal d'aconseguir el vistiplau de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i poder fer el festival als terrenys que estan en una part de zona inundable. En aquest sentit, plantegen traslladar aquests serveis situats en zones més properes al riu a nuclis de població situats entre 30 i 60 minuts del festival i establir un servei d'autobusos llançadora pels assistents. Els organitzadors també volen crear un sistema de predicció ''exprés'' amb models catalans, francesos i estatals. Des de l'entitat ecologista Ipcena, Joan Vàzquez assegura que ''no hi ha temps material'' per fer les modificacions i considera que el festival no s'acabarà celebrant.

 

Doctor Music preveu contractar noves zones d'aparcament en cotes més altes per alliberar aquelles que estan situades a la zona de flux preferent (ZFP) més propera al riu i en aquest sentit, volen crear aparcament dissuasius en poblacions que estiguin entre 30 i 60 minuts del recinte del festival. A partir d'aquí, l'organització facilitaria un ''transport llançadora'' per portar els assistents fins a la zona de concerts. Una altra de les mesures que han afegit a les al·legacions a l'ACA és l'eliminació de la zona d'acampada del marge dret del barranc d'Unarre. Són 6 hectàrees que l'organització considera ''difícilment recuperables'' per cap us i que també comportarien la pèrdua d'un escenari per a actuacions musicals.

 

Així mateix, proposen la creació d'un sistema de predicció ''exprés'', que inclou el seguiment de diferents models meteorològics, amb dades en temps real de fonts catalanes, estatals i franceses. En paral·lel, Doctor Music assegura que ha desenvolupat un sistema de seguiment i control ''in situ'' amb pluviòmetres i sistemes d'aforament en les conques de l'àmbit d'afectació a la zona del festival.

 

Tot i el plantejament d'aquestes modificacions, des de Doctor Music es recalca que el festival tal com està plantejat s'hauria de desenvolupar en part en zona inundable i per tant l'única alternativa que poden oferir per a que no es prohibeixi és la ''no celebració'' del mateix. Així mateix, consideren que una reducció de l'aforament no és viable si estenen en compte els costos de producció i el que cobren els artistes i remarquen que perquè sigui viable hi haurien d'assistir com a mínim 40.000 persones. 

 

Segons l'organització, l'única zona inundable ocupada per l'acampada presenta una inundabilitat de 10 centímetres que només podria ''suposar una evident incomoditat per a les persones'' si fallessin els sistemes de prevenció i mesura, així com protocols d'actuació.

 

Per Joan Vàzquez, vistes aquestes al·legacions de Doctor Music i ''la poca definició tècnica'' caldrà fer una nova tramitació per fer el festival i ''no hi ha temps material per fer-ho''. És per això que ha instat a la promotora a què diguin si han de buscar un altre emplaçament per fer el festival o si finalment no l'acabaran fent. Així mateix, Vàzquez ha assegurat que en cas que s'autoritzi el festival amb les condicions actuals ''s'incompliria el principi legal'' i per això des d'Ipcena portarien el cas a fiscalia. 

 

Viure als Pirineus