· 

Front comú per preservar les truites i fer possible el Mundial de Piragüisme a Sort


Imatge d'unitat de l'Ajuntament de sort i les entitats ecologistes | Ivet Eroles
Imatge d'unitat de l'Ajuntament de sort i les entitats ecologistes | Ivet Eroles

L'Ajuntament i les entitats ecologistes Ipcena i Rius amb Vida crearan una comissió ambiental per treballar conjuntament per la conservació del Noguera Pallaresa

Segueix en marxa el pla de salvament de les truites del riu Noguera Pallaresa, al seu pas per Sort. D'aquesta forma continuaran les obres al camp de regates i es podran celebrar els Mundials de Piragüisme d'enguany.

 

Aquest dijous els membres del consistori de la població i les associacions Ipcena i Rius amb Vida han mostrat una imatge d'unitat i compromís per treballar conjuntament per preservar la Noguera Pallaresa i el seu ric ecosistema. Això es materialitzarà en la creació d'una comissió ambiental on participaran ajuntament i associacions, oberta a tots els departaments de la Generalitat que en vulguin formar part.

 

“Volem instar un pla d'usos i gestió d'aquest riu”, ha anunciat Raimon Monterde, alcalde de sort, un riu que consideren “la columna vertebral del nostre territori”. Quan s'acabi la retirada de truites, es reprendran les obres a la part que quedarà seca del riu i d'aquí uns mesos s'iniciaran les actuacions a l'altre, un tram on ara hi circula aigua. La paralització de les obres feia perillar la celebració del Mundial de Piragüisme a Sort. En aquest sentit, Monterde ha assegurat que “s'acabaran les obres, es farà la competició i tot tirarà endavant”.

 

Des del consistori valoren que les associacions conservacionistes els hagin transmès que “en cap moment han estat en contra de que es faci el Mundial, simplement ens han fet veure que s'ha de recavar una mica en el fons de les actuacions que es fan en un medi tan fràgil com el riu i a partir d'aquí, comptant amb elles, perquè això no torni a passar”.

 

El riu, element de desenvolupament i futur

 

Dijous al migdia els Agents Rurals ja havien retirat unes 160 truites en un tram petit de riu, i calculen que s'acabaran extraient entre 300 i 400 exemplars. Josep Grau, de Rius amb vida, ha valorat el compromís de l'Ajuntament de Sort per “restituir els danys causats” i demana a les administracions que creïn un protocol que “esclareixi tots els passos a seguir” en situacions d'aquest tipus. “La manca d'aquest protocol crec que ha generat males interpretacions que s'han d'evitar, això ens ha de servir com una experiència a millorar”, ha clarificat Grau.

Rescat de les truites al Noguera Pallaresa. Foto: Ivet Eroles
Rescat de les truites al Noguera Pallaresa. Foto: Ivet Eroles

“Tenim un patrimoni a nivell de truita que és un tresor increïble”, ha prosseguit Grau, “això és un motor econòmic que conviu amb harmonia amb el ràfting i el piragüisme, aquest valor afegit l'hem de potenciar”. El membre de Rius amb vida ha destacat que l'Ajuntament està disposat a crear espais de fresaders (posta d'ous) de la truita dins la zona de piragüisme i considera que “d'aquesta comissió que farem en sortiran unes actuacions molt positives pel riu que milloraran l'economia del sector de la pesca i el piragüisme”.

 

Per la seva banda, Joan Vázquez, d'Ipcena, ha destacat la bona voluntat de l'Ajuntament. En la nova comissió “s'han de dirimir totes aquelles carències, que no s'oblidi ningú que el punt o l'element més important en quan importància econòmica d'activitat al Pallars Sobirà és el riu”, ha recalcat Vázquez, que també ha destacat que “la majoria d'activitats, com el ràfting o el piragüisme, requereixen d'un riu en bon estat ecològic”.

 

“La comissió per a nosaltres és vital, perquè en aquest país falta diàleg i quan realment ens posem a dialogar i a dirimir totes les fases, és quan poden sortir unes alternatives que siguin conseqüència d'aquest diàleg”, ha puntualitzat el portaveu d'Ipcena, que considera que “es tracta de desitjar que el campionat sigui un èxit i que també ho sigui la recuperació del riu”.