· 

Els ecologistes demanen que es prohibeixi el Doctor Music Festival perquè se celebra en un espai natural inundable


Les entitats ecologistes Ipcena i Rius amb vida demanen a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que prohibeixin el Doctor Music Festival, a Escalarre (Pallars Sobirà), perquè se celebra en un espai natural inundable. Denuncien que és un acte “temerari” i d’”irresponsabilitat absoluta” per la seguretat de les persones i que té un impacte ambiental “terrorífic”. El portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez, denuncia que ni la Guingueta d’Àneu ni Esterri tenen fet el pla obligatori d’inundacions i alerta que podria passar el mateix que a Biescas (Osca) l’any 1996, quan les fortes pluges van causar una riuada que va arrossegar un càmping i va causar la mort de 87 persones.

 

Els ecologistes asseguren que la CHE ha catalogat la zona on es vol celebrar el Doctor Music com a inundable. És per això, afegeixen, que el departament de Territori està tramitant un document ambiental i l’ACA està fent un informe sobre els riscos ambientals de fer un acte com aquest en una zona inundable. Els ecologistes esperen que la conclusió d’aquests estudis sigui la prohibició de celebrar el festival en aquest emplaçament.Des d’Ipcena han explicat que l’últim cop que es va celebrar el festival en aquesta zona del Pallars Sobirà va ser fa 22 anys i denuncien que ara els organitzadors pretenen duplicar l’espai afectat, passant de 70 a 140 hectàrees, i portar més de 50.000 persones fins a Escalarre. “Des d’una perspectiva ambiental és una autèntica barbaritat”, denuncia Joan Vázquez. És “incompatible”, diu, el soroll del festival amb el període de cria de les espècies que hi viuen ja que afecta l’espai natural de les Mulleres d’Escalarre, que és xarxa natura i el paradís dels ocells. “El soroll de la música és com una guerra pels ocells”, compara.Alerten, a més, del perill de la zona considerada inundable. Hi ha diversos barrancs que van a parar al mig dels prats on es fan els concerts que es converteixen en cons de direcció, assegura Vázquez. És una zona 100% inundable i el Noguera Pallaresa passaria pel mig de les instal·lacions, afegeix. Considera que és un acte “temerari” d’”irresponsabilitat absoluta” voler que més de 50.000 persones acampin en aquesta zona al juliol, quan es poden donar fortes pluges molt localitzades i pot passar com a Biescas i per aquest motiu “ens manifestem radicalment contraris a que se celebri”.Per la seva banda, el portaveu de Rius amb Vida Josep Grau, ha explicat que l’última vegada que es va celebrar el Doctor Music al Pallas, la gent es rentava amb sabó al Noguera Pallaresa i des de llavors a l’embassament de la Torrassa hi ha una invasió d’algues, que cada any han de treure amb retroexcavadora. Alerta del perill del fer el mateix amb el doble d’assistents i entén que a Catalunya hi ha millors llocs per fer un festival d’aquest tipus sense aquest impacte ambiental. “Aquest no és el lloc”, sentencia.