· 

Els ecologistes demanen a Europa que rebutgi l’extracció de l’ós Goiat del Pirineu


L’entitat ecologista Ipcena ha demanat a la Comissió Europea i a la direcció general de Medi Ambient de la Unió Europea que rebutgin la proposta del Govern d’extraure l’ós Goiat del Pirineu després de més de 2 anys de la seva introducció.

 

Consideren que no es disposa dels informes tècnics ni del protocol que justifiquin el seu comportament agressiu i que a més a més l’estat francès, responsable del seguiment de Goiat, creu que no ha de ser tipificat d’espècimen perillós.

 

El portaveu d’Ipcena, Joan Vàzquez, ha anunciat dos denuncies a Europa, sobre les suposades irregularitats en la gestió dels recursos econòmics del programa Piros Life per part del Govern a qui ha acusat de ”gastar els diners en altres fins”.

 

El president del Fondo para la Protección de los Animales Salvajes (FAPAS), Roberto Hartasánchez, ha assegurat que a Astúries amb més de 200 ossos no es tenen dades d’atacs a bestiar com cavalls i que la decisió de la Generalitat d’expulsar Goiat ”és política”.

Ipcena també demana a la Comissió Europea que exigeixi que s’entreguin les necròpsies dels animals que suposadament hauria matat Goiat. Segons Vàzquez, es va dir que aquest exemplar havia matat 6 eugues adultes però experts consultats diuen que ”és pràcticament impossible” perquè un cavall que pesa més de 600 quilos ”suposa un perill claríssim per un ós”. ”Sense necròpsies és impossible culpar Goiat”, ha recalcat el portaveu ecologista, que al mateix temps ha recordat que aquest ós porta dos mesos a França i no hi ha constància que hagi matat cap euga.

 

D’altra banda, Ipcena insta a la CE a que es demani al Govern quines són les ”accions organitzades i materials editats” per sensibilitzar la població sobre la presència de l’ós al Pirineu. Els ecologistes remarquen que aquest és un dels objectius del programa Life, i lamenten que no s’ha fet res al respecte ja que ”cap habitant de la Val d’Aran o el Pallars Sobirà ha rebut a la seva bústia informació sobre l’ós”. Segons Joan Vàzques, si realment no s’educa ni se sensibilitza el territori ”vol dir que els diners previstos per la Life no s’han fet servir”. En aquest sentit, els ecologistes demanen la creació d’un òrgan participatiu, on ells hi puguin dir la seva en un pla de gestió i de recuperació de l’espècie.

 

Vàzquez ha recordat també que sense el vistiplau de França no es podrà expulsar Goiat i ha assegurat en aquest sentit que els francesos no són partidaris de canviar les bateries del collar de seguiment d’aquest exemplar per tal de no molestar-lo. Així mateix, ha assenyalat que a França no s’ha activat cap protocol de perillositat de Goiat perquè no ha protagonitzat cap atac a bestiar gran, només a ovelles, un fet que ja es considera habitual.

En relació a les acusacions de ”mala gestió” dels poc més de 2,4 milions d’euros del programa Piros Life per part de Govern, Vàzquez ha assegurat que hi ha ”acusacions velades” de gastar els diners en altres Departaments de l’executiu i ha assenyalat directament al conseller de Territori, Damià Calvet, per no disposar dels informes que demostrin que els diners han estat pel que realment pertocava. ”En estan mentint de manera deliberada i nosaltres volem saber la veritat”, ha conclòs.

 

De la seva banda, el responsable de FAPAS, Roberto Hartasánchez, una organització amb més de 30 anys d’experiència en la conservació i gestió de la població d’óssos a Astúries, ha assegurat que a la serralada Cantàbrica, amb entre 200 i 250 exemplars d’óssos mai s’ha demostrat que algun hagi atacat un animal gran com un cavall. En aquest sentit, ha qualificat la decisió de voler expulsar Goiat de Pirineu de ”política” per aconseguir el suport del món rural i ha remarcat la necessitat que la justificació dels suposats atacs de Goiat haurien d’anar acompanyats d’una ”argumentació molt detallada”.

 

Font de la noticia: Teleponent (04.09.2018)