· 

Ipcena titlla de "maltractament" l'acte de deixar un vedell ferit en una oficina de Llavorsí per protestar contra l'os


L'entitat ecologista demana sancions per als responsables de l'acció reivindicativa i insta als Agents Rurals a actuar-hi

 

L'entitat ecologista Ipcena ha titllat de vergonyosa l'acció reivindicativa que aquest dilluns han dut a terme diversos membres de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, els quals van deixar un vedell ferit a l'oficina del Parc Natural de l'Alt Pirineu de Llavorsí en protesta pels atacs d'ossos. El seu secretari i portaveu, Joan Vàzquez, ho veu com "un acte de maltractament" i, segons ha assegurat, la llei de protecció dels animals estableix que dur a terme actuacions d'aquest tipus pot considerar-se com una "falta greu". Per aquest motiu, ha demanat sancions per als responsables d'aquesta mobilització i ha instat a actuar-hi en aquest sentit als Agents Rurals, els quals se'n van fer càrrec de la situació.

 

Vàzquez ha criticat que s'hagi transportat el vedell ferit fins aquesta oficina del Pallars Sobirà perquè considera que amb aquesta acció s'ha mostrat el seu "sofriment", quan, al seu parer, es podria haver optat per "exhibir-ne una fotografia". L'entitat ecologista, a través de les xarxes socials, també ha lamentat que l'acció reivindicativa demostra "el poc que es volen aquests ramaders als seus animals". Per aquest motiu, han instat als Agents Rurals a actuar-hi en base a la llei de protecció dels animals i han demanat sancions per als responsables de dur a terme la protesta.El secretari general d'Ipcena també ha lamentat que s'hagi optat per aquesta acció com a acte de protesta: "No són maneres", ha lamentat. A més, ha assegurat que aquest acte reivindicatiu "ha ferit la sensibilitat social" a les xarxes.

 

Mentre, en l'escrit s'afirma que la mobilització d'aquest dilluns ha Llavorsí ha estat, segons l'entitat, una forma "covard i despietada de cridar l'atenció". Respecte a la presència d'ossos al Pirineu, Vàzquez ha tornat pronunciar-se a favor de la seva existència i n'ha defensat la compatibilitat amb l'activitat ramadera extensiva. A banda del trasllat del vedell ferit fins a aquestes instal·lacions de Llavorsí, els membres de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà van presentar un escrit per denunciar les conseqüències derivades que pateixen, segons diuen, dels atacs d'ossos que, van afegir, s'estan produint de forma reiterada a les zones on desenvolupen la seva activitat. L'acte també va comptar amb el suport dels sindicats AEALL-ASAJA i Unió de Pagesos.

 

L'animal que van deixar a l'oficina del Parc, que presentava ferides a les dues potes de davant, hauria estat atacat per un os bru la setmana passada en una muntanya propera al terme municipal d'Esterri d'Àneu, segons van indicar els ramaders, que també van informar que en aquell incident hi van morir tres vedells, entre ells la seva mare. Per aquest motiu, van demanar la desaparició d'aquests plantígrads del Pirineu.

 

ACN - 28.08.18