· 

Ipcena denuncia a l’ajuntament de les borges per destruir nius d’orenetes de cua blanca


Foto d'arxiu d'Ipcena Fauna
Foto d'arxiu d'Ipcena Fauna

El grup ecologista Ipcena ha anunciat que aquest divendres ha presentat una denúncia al Departament de Territori contra l’Ajuntament de les Borges Blanques per destruir nius d’orenetes de cua blanca a les obres que s’estan fent a la plaça 1 d’octubre.

 

S’ha denunciat el consistori com a responsable dels treballs i també l’empresa constructora. Ipcena recorda que les orenetes són una espècie protegida i que està prohibit destruir els seus nius, especialment en època de cria.  

 

Ipcena demana a Territori que “obri un expedient disciplinari i sancionador contra l’ajuntament de les Borges Blanques i l’empresa executora de les obres per una infracció molt greu de la Llei de protecció dels animals“.

 

Segons recull la denúncia, dimarts passat, 18 de juny, l’empresa constructora que porta a terme el projecte de millora dels porxos i arcades de la placa 1 d’octubre va destruir “uns 7 nius d’oreneta cua blanca, sense cap necessitat i sense cap autorització, que es del tot obligada”.

 

A més, segons els ecologistes, els establiments comercials que hi ha sota les balconades on hi havia els nius van mostrar “el seu descontentament i oposició als operaris, que van decidir actuar de forma clarament intencionada i infractora”.

 

A la denúncia es recull que “totes les orenetes són espècies protegides per la llei pel seu paper beneficiós en el control de plagues i insectes, com a àvides insectívores que són. Els seus nius, com tots els de les espècies protegides, no es poden destruir, tot i que no estiguin ocupats. Per tant, asseguren, és necessària una autorització, que atorga el Departament de Territori, per retirar-ne els nius, encara que les orenetes no estiguin criant.

Únicament es donen autoritzacions d’aquest tipus quan es fan obres de rehabilitació (en aquest cas, només s’autoritza retirar els nius fora de l’època de cria i s’obliga a mantenir les condicions favorables perquè després de les obres les orenetes puguin tornar a fer-hi els nius) o per enderrocs inevitables (construccions en risc d’enrunament).

 

També insisteixen que l’oreneta cua blanca (Delichon urbicum) es una espècie que està protegida en l’àmbit europeu (Directiva Europea d’Aus i espècies silvestres en règim de protecció especial), així com els seus nius, ous i pollets. Destruir-los, matar-los i impedir l’accés suposa una infracció greu.


Balcó a les Borges Blanques sense els nius després de retirar-los
Balcó a les Borges Blanques sense els nius després de retirar-los
Balcó a les Borges Blanques que encara conserva els nius a prop d’on s’han retirat els anteriors
Balcó a les Borges Blanques que encara conserva els nius a prop d’on s’han retirat els anteriors