· 

Els ecologistes exigeixen al nou Govern que recuperi la conselleria de Medi Ambient


L’entitat ecologista Ipcena ha exigit al nou Govern que recuperi la conselleria de Medi Ambient creada el 1992 per Jordi Pujol i eliminada el 2010 per Artur Mas. Ho ha demanat aquest dimarts des de Lleida, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient que se celebra el 5 de juny. El portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez, recorda que el canvi climàtic afecta tots els països i considera “inacceptable” i “incomprensible” que el la Generalitat se segueixi oblidant d’una carpeta “imprescindible per lluitar pels drets ambientals que són també els drets de les persones”. Denuncien també que des de la desaparició de la conselleria de Medi Ambient l’any 2010 i la distribució de les seves funcions en les conselleries d’Agricultura i Territori, principalment, les inversions en polítiques ambientals s’han reduït un 60%. “Un departament trencat, sense pressupost i sense cap interès per la resta de departaments ha anat decaient en la més absoluta deixadesa”, lamenta Vázquez, que per tot això considera prioritari que el govern “estigui a l’altura dels països més avançats d’Europa”.

 

El Govern ha estat “fora de servei” en matèria ambiental, ha denunciat Vàzquez i ha lamentat que a les comarques de Lleida aquesta “inacció” de la Generalitat ja causat un “col·lapse” ambiental. Com a exemple d'”inoperativitat” del Govern ha fet referència al conflicte amb els nius de cigonya de la Catedral Nova de Lleida. “Van utilitzar les seves competències per ser incompetents i van aprovar el 8 de febrer treure per primera vegada a la història tots els nius de cigonya de la Catedral”. Recorda que sortosament, gràcies a la insistència dels ecologistes i a una llarga lluita que hauria hagut de ser “innecessària”, es va evitar. Vázquez també denuncia que des del departament de Territori s’hagi autoritzat la col·locació d’un telecadira en una zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes, a l’Alt Pirineu, tot i ser un espai protegit des del 2002. “Ho volen instal·lar dins de la xarxa natura perquè si ho instal·len a fora afecta una pista de Baquèira Beret, així que anteposen els interessos d’una empresa privada als del medi ambient”, denuncia Vázquez.

 

De la seva banda, la Gemma Danès, que pertany a una plataforma que demana la moratòria de les granges, ha denunciat que el sector ramader està “descontrolat”. Ha posat com a exemple que a Torrefeta i Florejacs (Segarra) s’està fent una granja de 5.000 porcs en una ZEPA (Zona d’Especial Protecció d’Aus). Demana l’aturada immediata de la construcció d’aquesta granja i de qualsevol altra a Catalunya, així com de qualsevol ampliació, i denuncia que en aquest cas, tot i tenir la llicència urbanística caducada, l’Ajuntament “segueix donant-li facilitats”.

 

Els ecologistes també denuncien i consideren “incomprensible” que el departament de Territori hagi donat suport a la incineradora de residus urbans Tracjusa a Juneda (Garrigues). Asseguren que si es comencen a portar residus de fora, es convertiran en un “crematori” i recorden que aquest projecte vulnera una resolució del Parlament en què s’insta al Govern a no impulsar plantes de tractament de purins que vulguin utilitzar la combustió tèrmica, inclosa la gasificació, de residus municipals o industrials o dels combustibles derivats dels residus (CDR).