· 

IPCENA denuncia l’«assassinat» d’una cigonya a l’església Santa Maria de Gardeny de Lleida


Una cigonya «ha mort assassinada» aquest dijous a la tarda a l’església de Santa Maria de Gardeny de Lleida, com a conseqüència de la instal·lació de sirgues i estructures de ferro en forma de paraigües col·locats en forma invertida, instal·lats al campanar, segons ha informat IPCENA-EdC en un comunicat. «Els responsables directes de la mort de la cigonya són el mossèn Gerard, capellà de la parròquia de Gardeny i cap del capítol de la catedral nova de Lleida, per contractar la instal·lació dels aparells temeraris, que han causat el fatídic succés, perfectament evitable; i el cap de l’empresa de Cigüeñas Stop, per la instal·lació d’aparells perillosos amb coneixement de causa, al ser una empresa especialitzada, coneixent que el sistema del paraigua invertit, està prohibit a Andalusia per la seva perillositat», apunten des de l’entitat.

 

Per aquest motiu, IPCENA ha encarregat la presentació d’una querella contra el mossèn Gerard i contra el responsable de l’empresa Cigüeña Stop, per ser responsables de la comissió d’un presumpte delicte contra el medi ambient, produint la mort d’una espècie protegida amb un sistema d’aparells que no tenen autorització expressa per a la seva col·locació. Així mateix, ja han avançat que presentaran aquest divendres una denúncia al Departament de Territori i Sostenibilitat per exigir que ordenin la retirada d’aquests aparells de l’església de Gardeny i de la de sant Martí, així com reiterar l’alliberació de les xarxes dels contraforts de la catedral nova, en demostrar que els contraforts no amenacen la integritat de les persones en estar en el recinte interior bona part d’ells i el seu estat de conservació és excel·lent.

 

Aquesta situació arriba després que la Generalitat advertís amb l’obertura d’un expedient sancionador en cas que una cigonya pogués patir danys amb la xarxa que s’està acabant d’instal·lar a les cúpules i contraforts de la catedral nova de Lleida per evitar que aquests animals niïn al temple. Bastant-se en informes tècnics i després de modificar la resolució inicial que autoritzava la col·locació de la malla protectora, des de Territori i Sostenibilitat van instar el Capítol de la Catedral a substituir la xarxa actual per una altra amb els forats més petits, almenys en aquells punts més crítics, per tal d’evitar que s’hi pugui quedar atrapada alguna cigonya.