· 

Front comú d’Ajuntament, veïns i entitats ecologistes per exigir al Govern que aturi el projecte de la pedrera Malacara d’Estarà


Front comú d’Ajuntament, veïns i entitats ecologistes i culturals per exigir al Govern que aturi el projecte de la pedrera Malacara d’Estaràs, a la Segarra, que promou l’empresa Xaviker i que seria la tercera del municipi. Asseguren que el projecte acumula múltiples incompliments legals i, a més, perjudicaria la salut dels veïns i tindria un gran impacte paisatgístic, social i econòmic. La planta ocuparia gairebé 26 hectàrees a només 220 metres del nucli d’Alta-Riba i preveu extreure 3,5 milions de metres cúbics d’àrids durant 28 anys. De moment el consistori ha recollit una vintena d’al·legacions que ara traslladarà a la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat, que és l’organisme que hauria de donar el vist-i-plau definitiu al projecte.

 

Les al·legacions les han presentades veïns, associacions i el partit Catalunya en Comú, que la legislatura passada ja va promoure una resolució del Parlament contrària a la planta d’àrids d’Estaràs. Els opositors a la pedrera Malacara alerten que el principal incompliment del projecte és que no disposa de l’Avaluació d’Impacte Ambiental, un tràmit obligatori en una explotació d’aquestes característiques. “Només per aquest fet ja s’hauria de considerar nul”, afirma el portaveu del grup ecologista Ipcena, Joan Vàzquez. A més, afegeixen que vulnera l’ordenança municipal d’activitats extractives que exigeix una distància mínima de 1.000 metres de nuclis habitats ja que en aquest cas només estaria a 220 metres del poble d’Alta-Riba.

 

També denuncien que els promotors no han presentat cap pla de mobilitat i que pretenen utilitzar una carretera local (LV-1005) que no és apta pel trànsit de camions i maquinària de gran tonatge. El portaveu de la plataforma opositora ‘Defensem el Paisatge d’Alta-Riba i la Segarra’, David Miquel, ha insistit també que la pedrera suposaria un elevat impacte paisatgístic per la proximitat d’elements patrimonials catalogats com el castell d’Alta-Riba o de Malacara o el convent de Sant Ramon. També ha recordat que només a 20 metres de l’explotació hi ha un pou d’aigua potable que abasteix els habitatges de la zona i que podria resultar contaminat. “En un municipi on ja hi ha dues pedreres més, aquesta no es pot permetre perquè hi ha un impacte massa gran sobre el territori”, afirma. L’alcalde d’Estaràs, Ramon Torné, ha remarcat que el rebuig al projecte és majoritari al municipi i hi ha una “preocupació evident” dels veïns pels perjudicis que pugui suposar per a la salut, el patrimoni i el medi ambient. La senadora d’En Comú Podem Sara Vilà també ha afegit que “aquest tipus de projectes no generen llocs de treball sinó que en destrueixen”.De moment la planta d’àrids només compta amb l’autorització ambiental del Departament de Territori, que la va haver de concedir arran d’una sentència del TSJC que va estimar un recurs del promotor. Posteriorment el Govern la va considerar caducada per inacció de l’empresa però el promotor va tornar a recórrer i encara està pendent de resolució judicial.