· 

Ipcena denunciarà l’ajuntament de les Borges per no publicar l’estudi que revela emissions contaminants a general d’olis


Ipcena ha anunciat aquest dilluns que denunciarà l’Ajuntament de les Borges Blanques davant la Generalitat per no haver donat a conèixer públicament, en aplicació de la Llei de Transparència, els resultats de l’estudi encarregat pel consistori la tardor del 2015 a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) sobre l’afectació en la qualitat de l’aire del municipi de l’activitat de l’empresa General d’Olis i Derivats, SL, dedicada a l’extracció de l’oli de pinyola. L’entitat ecologista havia sol·licitat aquest estudi al consistori borgenc en diverses ocasions, que s’havia negat fer-lo públic en considerar que “està directament relacionat” amb la querella criminal presentada contra l’alcalde Enric Mir per part de General d’Olis, de la qual encara està pendent de resoldre el recurs contra el seu arxivament provisional, interposat per l’empresa. I és que, precisament, el consistori va encarregar la realització d’aquest informe arran d’aquesta querella contra Mir.

 

L’estudi, que Territori i Sostenibilitat ha facilitat a Ipcena, revela que durant les preses de mostres parcials dutes a terme per la UPC entre els mesos de març i abril del 2016 es van detectar diferents compostos orgànics volàtils a l’entorn de la indústria, 97 dels quals d’una “alta toxicitat” per a la salut humana i que provindrien de l’activitat de l’empresa, segons l’entitat ecologista. A la vegada, també s’haurien detectat molts d’aquests compostos en els mesuraments fets a l’entrada de la localitat de les Borges Blanques per a la realització de l’estudi. En aquest sentit, en alguns dels mesuraments efectuats a l’empresa, en períodes de 15 o 30 minuts, es va constatar la superació dels límits legals permesos d’alguns d’aquests compostos “perjudicials per a la salut” com seria el cas del benzè, fenol, isopropanol, acetaldehid i d’àcid acètic. Tot i això, cal tenir present que, per tal de poder obtenir uns resultats reals de les possibles emissions d’aquests compostos per part de l’empresa, els mesuraments s’haurien d’haver efectuat en períodes de 24 hores, cosa que no va ser possible pels problemes tècnics que van tenir els investigadors de la UPD, segons han detallat des d’Ipcena. Des de l’entitat ecologista, però, reconeixen que molts d’aquests 97 compostos no superen els límits legals permesos però remarquen que són “acumulatius” i, en aquest sentit, recorden que la planta funciona a les Borges Blanques des del 1996. A més de possibles afectacions en la salut humana, des d’Ipcena també asseguren que la presència d’aquests compostos orgànics volàtils també podria perjudicar a la qualitat de l’oli que l’elabora a la zona.

 

Davant les dades de l’estudi, el portaveu de l’entitat ecologista, Joan Vàzquez, ha reclamat responsabilitats al consistori i especialment a l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, per “ocultar” aquesta informació, tenint en compte que la Llei de Transparència “prohibeix que els alts càrrecs utilitzin informació en benefici propi en perjudici de la ciutadania”, davant les possibles afectacions en la salut que podrien haver patit els treballadors de l’empresa per aquestes “fumigacions de compostos contaminants provinents de la indústria”, de la mateixa manera que els veïns de les localitats de les Borges Blanques, Juneda i Castelldans, situades totes elles a una distància inferior de 5,5 quilòmetres de General d’Olis, segons Vàzquez. L’entitat ecologista, que ha arribat a parlar de l’existència d’un “complot” entre Mir i General d’Olis per “ocultar” la informació, també demanarà al Departament de Treball una inspecció per tal de determinar si des de l’empresa s’ha pogut cometre alguna infracció que hagi pogut afectar a la salut dels seus treballadors.

 

Així mateix, Ipcena també reclama a Salut que analitzi la sang i l’orina dels treballadors per detectar si presenten nivells de contaminants al cos, així com un estudi per mortalitat per càncer i malalties respiratòries als municipis de les Borges, Juneda i Castelldans, propers a General d’Olis.A la vegada, exigeix que s’encarregui un nou estudi de contaminació on, a més de les Borges també s’incloguin els municipis de Juneda i Castelldans, el qual inclogui mesuraments en períodes de 24 hores a l’empresa. I, en aquest sentit, Ipcena demana que es paralitzi l’activitat de General d’Olis per les “irregularitats” detectades i “fins que l’empresa no demostri de forma objectiva que compleix les normatives ambientals”.