· 

Ipcena porta al Síndic la Gestió de la Gossera de Solsona i el projecte per tractar residus a la planta de purins de Tracjusa a Juneda


Ipcena ha traslladat aquest dijous al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, la seva preocupació pel projecte per tractar residus a les instal·lacions de l’antiga Tracjusa, a Juneda (Garrigues), davant els possibles efectes nocius que podria suposar per a la salut dels veïns de l’entorn. L’entitat ecologista ha lamentat que responsables del Departament de Territori i Sostenibilitat estiguin negant públicament “que es tracti d’una incineradora quan la normativa indica que gasificar residus és incinerar” i que defensin que la seva posada en marxa serà “innòcua” per a la població.

 

Ribó s’ha compromès a estudiar tota la informació que li ha facilitat l’entitat en relació amb el projecte i, abans de pronunciar-se, haurà d’analitzar també les aportacions que li facin arribar les diferents administracions implicades. Altrament, Ipcena també ha portat al Síndic l’adjudicació de la gossera de Solsona a una persona “denunciada per maltractament animal”.

 

Representants d’Ipcena s’han reunit aquest dijous a Lleida amb el Síndic per fer-li arribar un dossier amb informació relacionada amb la planta de tractament de residus projectada a Juneda, per tal que Ribó l’analitzi i pugui determinar si la seva posada en marxa podria ser nociva per a la salut humana, tal com defensa l’entitat ecologista.

 

En acabar la reunió, el secretari general d’Ipcena, Joan Vàzquez, ha acusat, per una banda, la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, “de mentir quan diu que no es tracta d’una incineradora i quan defensa que serà innòcua”. Vàzquez ha reiterat que “la normativa existent indica que gasificar residus és incinerar” i, en aquest sentit, ha assegurat que “totes les activitats d’incineració i de combustió estan considerades com a potencialment perilloses”.

 

Vàzquez també ha carregat contra el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, per “ofendre i insultar” la Plataforma aturen la incineradora a Juneda “quan està defensant els interessos del conjunt de la ciutadania, cosa que haurien de fer des de Territori i Sostenibilitat”. Així mateix, ha acusat aquests responsables del departament “d’actuar directament per afavorir uns interessos privats en contra del que haurien de ser els seus objectius com a institució de defensar els interessos generals”.

 

El representant d’Ipcena ha exposat que des de l’entitat ecologista s’estan plantejant demanar la dimissió de Tost ja que “des del seu nomenament el 2011, els nivells de reciclatge han caigut un 5%”, fet que Vàzquez considera “inconcebible” tenint en compte que “des del 1990 estava incrementant-se i quan el nomenen, cau”. El secretari general d’Ipcena ha recordat l’objectiu de Brussel·les d’assolir uns índexs de reciclatge del 50% l’any 2020, “quan a les Garrigues s’està al 20%”. En aquest sentit, ha reclamat unes polítiques “més eficaces” i l’aposta per sistemes com ara el porta a porta “que afavoreixin la recollida”.

 

Per la seva part, el Síndic s’ha compromès amb els representants d’Ipcena a estudiar la informació que li han fet arribar sobre la incineradora de Tracjusa i, en conseqüència, abans de quinze dies enviarà un requeriment a les administracions corresponents per tal que aquestes puguin fer les seves aportacions en relació amb el projecte. Aleshores, el Síndic haurà de determinar si qui ha plantejat la problemàtica –en aquest ocasió Ipcena- té raó o no i, en el cas que fos que sí, emetria una resolució perquè es canviï la política pública si aquesta afecta a drets”.

 

Ipcena qüestiona l’adjudicació de la gossera de Solsona

 

L’entitat ecologista també ha portat al Síndic l’adjudicació de la gossera de Solsona per part del consistori. Des d’Ipcena recorden que la persona a la qual s’ha adjudicat el servei “ha estat denunciada per maltractament animal” i, per tant, “tenia tots els antecedents suficients per ser inhabilitada” per fer-se càrrec de l’equipament, segons Vàzquez. A més, Ipcena assegura que la dona del beneficiari de l’adjudicació havia mantingut relacions laborals amb l’alcalde solsoní, David Rodríguez. L’entitat defensa que els altres candidats, entre els quals hi havia dues empreses de reinserció social i una voluntària de la protectora, “tenien mèrits i no tenien perjudicis com en el cas de la persona escollida”.

 

La Manyana – 18/11/2016