· 

Els Óssos d’Arties finalment son traslladats al Santuari Medveotthon d’Hongria


Mimo i Aran, els dos óssos bruns que han passat els seus últims anys en un petit recinte tancat de la localitat d'Arties, que pertany al municipi de Naut Aran, (Vall d'Aran), seran traslladats al Santuari Medveotthon d'Hongria aquest dilluns. Allà, després de passar un mes de quarantena, podran gaudir de 30 hectàrees de bosc amb altres exemplars de la seva espècie procedents de tot Europa. Segons la fundació FAADA, la setmana passada va arribar el darrer permís de les autoritats hongareses per poder posar en marxa el viatge dels dos óssos cap a la seva nova llar. La Fundació per l'Assessorament i Acció de Defensa dels animals, que el 2012 va posar en marxa una campanya perquè els dos animals aconseguissin una llar digna, ha destacat, a través d'un comunicat, que el seu trasllat es podrà fer gràcies a la col·laboració de diferents grups i col·lectius i a la coordinació entre administracions i autoritats.

 

Tot va començar el 1996, quan la Generalitat de Catalunya va donar d'alta el nucli zoològic d'Arties per albergar dos óssos bruns, en Dami i en Mimo, procedents d'un decomís. Tots dos es volien exposar al públic com a eina d'educació ambiental. El 2010, però, va morir en Dami i va ser reemplaçat per una femella jove, l'Aran, procedent del Parque de Naturaleza de Cabárceno i que ara pertany a l'Ajuntament d'Arties.

El 2012, FAADA, juntament amb altres entitats, va començar una campanya de recollida de signatures per demanar la retirada dels óssos del petit recinte en el qual vivien, una instal·lació situada entre un parc infantil i un pàrquing públic que, segons la fundació, no disposa dels requisits de seguretat adequats per albergar animals d'aquesta espècie.

Després de mesos de converses, l'Ajuntament d'Arties va entendre la dificultat d'assolir els requisits de seguretat i de benestar per als óssos i va accedir a reubicar-los a un santuari.

 

Aleshores FAADA va aconseguir que un santuari a Romania acceptés acollir a Mimo i Aran. Però el trasllat va trobar tot tipus d'impediments. Primer va ser la documentació, que no estava en regla; després van ser les condicions climàtiques, ja que l'hivern estava a punt d'arribar, i a la primavera el santuari havia acollit diversos animals i ja no tenia espai per als ossos d'Arties.

 

Finalment, la fundació ha trobat lloc pels dos animals al santuari de Medveotthon d'Hongria i tot està a punt pel trasllat. A través d'un comunicat FAADA, ha felicitat a l'Ajuntament d'Arties per la seva decisió i col·laboració, al Consell d'Aran i la Generalitat de Catalunya per la seva cooperació i ha agraït la col·laboració dels Agents Rurals, els Mossos d'Esquadra, els cuidadors, i, en especial, al veterinari Robert Melero de Zootransfer. "Sense la coordinació i col·laboració de tots no ho hauríem aconseguit", ha subratllat a través d'un comunicat.

 

La Manyana - 19/09/2016