· 

Rebuig ecologista que Juneda rebi cada any 20.000 tones d’escombraries de Barcelona


Oposició al pla dels ramaders de les Garrigues per reobrir Tracjusa per temor que contamini a l’“incinerar” residus

 

El projecte de l’agrupació de ramaders de les Garrigues per reobrir la planta de purins de Tracjusa preveu tractar cada any a Juneda 20.000 tones de residus procedents de l’Ecoparc de Barcelona. Això ha provocat el rebuig de l’associació ecologista Ipcena, que es va pronunciar ahir a la nit contra aquesta iniciativa durant un acte a l’Ateneu de Mollerussa que va reunir membres de diferents plataformes veïnals i entitats contràries a instal·lacions de tractament de residus a les comarques de Lleida.

 

Davant de més d’un centenar de persones, es va presentar un manifest sota el títol No a la incineradora de residus (vegeu el desglossament). Al costat del rebuig al fet que Juneda rebi residus procedents de Barcelona, Ipcena s’oposa al projecte per reobrir Tracjusa, al considerar que “incinerarà” residus i que això suposarà emissions contaminants.

 

Per això, ho va qualificar d’“amenaça” per a “la salut de les persones de les Garrigues i del Pla d’Urgell”. Els promotors del projecte, per la seua banda, van rebutjar que la seua iniciativa s’equipari a la incineració de residus i van defensar que és una solució tant per als excedents de purins de les explotacions de les Garrigues com per a la gestió de la brossa urbana de la comarca. S’ha de recordar que el seu abocador ja està al límit de capacitat i el consell preveu portar-la al Pla (vegeu la pàgina 16). Eduard Cau, un dels responsables del projecte que aglutina més d’un centenar de ramaders de les Garrigues, va apuntar que el procés de gasificació al qual preveuen sotmetre les escombraries “no està penalitzat pel cànon d’incineració, i això es deu al fet que és una tecnologia més eficient i les emissions de la qual no tenen comparació amb les d’una incineradora”.

Va apuntar que les escombraries de Barcelona hauran d’arribar a Juneda després de passar un procés de separació i un tractament de calor i pressió per eliminar-ne gèrmens. I s’hi sumaran 20.000 tones més procedents de les Garrigues i el Pla d’Urgell, que passaran pel mateix procés al recinte de Juneda abans d’introduir-les en el reactor de gasificació.

 

El gas obtingut per aquest procediment s’haurà de fer servir per a l’assecatge de purins, que la planta de Tracjusa havia portat a terme mitjançant la crema de gas natural fins al seu tancament el 2013. També preveuen obtenir metà de rebutjos orgànics per a l’autoconsum energètic de la instal·lació.

 

Suport de grups contraris a plantes de biomassa i residus

 

L’acte celebrat ahir a l’Ateneu Popular del Pla d’Urgell va comptar amb la participació de representants d’algunes de les principals plataformes del pla de Lleida contràries a la instal·lació d’abocadors de residus i plantes de biomassa a la zona, amb l’argument del risc que suposen per a la salut de la població. Van prendre la paraula Josep Casanovas, del Grup per la Defensa del Medi Natural de la Segarra; Elies Bosch, de la Plataforma Garrigues per la Defensa del Territori, que va reiterar el seu rebuig a les emissions de la central termosolar o la firma d’oleàcies de les Borges Blanques, i Ramon Panadés, de la Plataforma Salvem el Territori del Poal, creada per tal d’exigir la retirada de la planta de biomassa projectada per l’empresa Nufrial terme municipal del Palau d’Anglesola. També van ser presents en la reunió de Mollerussa alguns edils del Pla d’Urgell i també representants de partits com ERC i la CUP.

 

Segre 01/09/2016 per R. RAMÍREZ / X. FARRENY | LLEIDA