· 

Catalunya prohibeix la caça d’ocells fringíl·lids com a conseqüència del suposat delicte de prevaricació per part de la ex directora general de Medi Natural


La ex diputada d’ICV Núria Buenaventura, ex directora general de Medi Natural a l’època del tripartit, haurà d’anar a judici el pròxim 14 de setembre, per respondre de l’acusació de prevaricació que li fa el fiscal per haver concedit, al 2009, 3.000 llicències per caçar petits ocells cantaires d’espècies protegides, amb vesc, una pràctica prohibida per la Unió Europea. Es xifra en 65.000 els exemplars que es van poder caçar amb aquestes llicències.

 

A conseqüència d’aquest procediment, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha resolt que aquest any no expedirà cap autorització excepcional per capturar en viu exemplars d’ocells fringíl·lids, els que s’utilitzen habitualment en els concursos de cant i així ho ha notificat, mitjançant escrit, a les associacions d’ocellaires. En concret, la decisió afecta la captura de caderneres (Carduelis carduelis), passerells (Carduelis cannabina), pinsans (Fringilia coelebs) i verdums (Carduelis chloris), als que la normativa catalana permet la participació en certàmens. Ara s’obrirà un període d’avaluació del sistema de regulació actualment vigent a Catalunya.

 

La Comissió esgrimeix que els aclariments, respostes i explicacions argumentats no han permès constatar que es respecti el règim estricte i excepcional regulat a la Directiva Aus 2009/147/CE, que estableix que la captura al medi natural quedarà prohibida definitivament a partir del 2018.