· 

Una desena d’entitats i partits, contra el compostatge d’Ossó de Sió


Una desena d’associacions i formacions polítiques van manifestar ahir el seu suport a la mobilització de la Plataforma Salvem Els Plans de Conill contra la planta de compostatge d’Ossó de Sió, la construcció de la qual està prevista a pocs metres del poble deshabitat de Conill. Ho van fer en la Trobada Oberta d’Entitats en Defensa del Territori, que es va celebrar ahir al nucli de la Figuerosa (Tàrrega) i que va reunir mig centenar de persones. Aquest compromís arriba quan la instal·lació objecte de polèmica ultima l’autorització i només necessita ja l’aprovació de la llicència municipal. Està previst que aquest permís se sotmeti a l’aprovació del ple d’Ossó en les properes setmanes.

 

Entre les entitats que rebutgen la planta hi ha Aladrell, Ipcena, Som el que Sembrem, Fòrum l’Espitllera, Seo Birdlife, Plataforma en Contra de la Planta de Compostatge de Puigverd d’Agramunt i El Cul del Món. S’hi van sumar dos formacions polítiques: CUP Tàrrega-Lleida-Bellpuig i En Comú Podem, que ja s’havien pronunciat en contra d’aquesta instal·lació. Miki Rodríguez, portaveu de la plataforma Salvem Els Plans de Conill, va indicar que “preparem un manifest unitari per donar a conèixer a la ciutadania i a l’administració que som molts els que no volem aquesta planta”. També va participar en la trobada Emili Vives, que va comprar el poble de Conill per rehabilitar-lo. Vives va insistir que s’haurà de replantejar el projecte si la planta es construeix.

 

La trobada, que es va prolongar durant tota la jornada, va incloure actuacions musicals i un dinar popular.

 

Davant l’oposició d’entitats i partits, Unió de Pagesos (UP) va sortir en defensa del projecte de compostatge a Ossó setmanes enrere, al considerar que és una tecnologia adequada per tractar les dejeccions animals i evitar la contaminació d’aqüífers.

S’ha de recordar que, a la polèmica per la planta de Conill, s’hi suma l’oposició a la Segarra a una pedrera a Estaràs, autoritzada arran d’una sentència després que la Generalitat descartés fer-ho anys enrere. El Govern va indicar que el promotor haurà de complir requisits com ara fer-hi prospeccions arqueològiques.