· 

Denúncia ecologista per la rifa d’animals a Solsona


L’entitat ecologista Ipcena ha denunciat a la delegació de Territori i Sostenibilitat a Lleida la rifa d’una vaca i el seu vedell durant la Fira de Sant Isidre de Solsona el cap de setmana passat malgrat que la normativa prohibeix donar com a premi o recompensa un animal.

 

Ipcena assegura que des de fa anys el Grup de Sanejament Vaquí del Solsonès (Grusvas) porta a terme el sorteig d’una vaca al seu expositor de la fira i enguany la rifa s’ha tornat a efectuar, de manera que durant dissabte i diumenge els visitants de la fira agrícola van poder comprar els tiquets amb un cost d’un euro per participar-hi.

 

“Vols ser ramader? La teua primera vaca per tan sols un euro” va ser el lema amb què Grusvas va publicitar el sorteig que es va celebrar diumenge.

 

Segons Ipcena, l’esmentada rifa vulnera la llei de protecció d’animals, que textualment assenyala que es prohibeix donar com a premi o recompensa d’algun concurs públic qualsevol animal. Per aquesta raó, l’entitat reclama a la Generalitat que obri un expedient sancionador contra l’empresa que va dur a terme la rifa, com a autora d’una infracció molt greu. Per la seua banda, Josep Caelles, responsable de l’organització de la Fira de Sant Isidre de Solsona, va indicar que el certamen es desvincula de l’activitat d’aquest grup, malgrat que va remarcar que és un acte que té lloc des de fa molts anys i “que va dirigit a ramaders, que són els que es poden emportar la vaca a la granja”. Caelles va indicar en la mateixa línia que en ocasions se sorteja l’import de l’animal, uns 1.200 euros, i que és un mètode per aconseguir fons destinats a l’entitat. De la mateixa manera, va incidir que “només demostra moltes ganes de buscar problemes on no n’hi ha”. Representants del Grup de Sanejament Vaquí del Solsonès van descartar pronunciar-se ahir sobre la denúncia de l’entitat ecologista. Ipcena ja va aconseguir el 2011 que Mollerussa no obsequiés amb animals vius els guanyadors de la Cursa de l’Indiot, i ara s’hi concedeixen objectes al·legòrics.

 

Font: Segre