· 

Les cigonyes de Lleida, en busca d'una bula papal


L'entitat ecologista Ipcena demana a la Santa Seu que obligui a el Bisbat de Lleida a deixar en pau a les aus camallargs

 

L'associació ecologista Ipcena va enviar dijous una carta a Papa Francisco per demanar-li que impedeixi fer fora les cigonyes de la Catedral Nova de Lleida i hi hagi amb el Bisbat que és qui vol treure de la teulada. El bisbat ja va contractar fa uns mesos a una empresa que va treure els nius de les aus camallargs de la teulada amb l'argument de preservar el monument. Però les cigonyes han tornat.

 

"Després de l'encíclica de Papa de fa menys d'un any en què manifesta la necessitat de preservar la natura com a element bàsic de la supervivència humana ens sembla una barbaritat el que fa el Bisbat de Lleida", assegura el secretari general d'Ipcena, Joan Vázquez.

 

"Anem a veure si el Vaticà intervé", afegeix el portaveu d'Ipcena, per a qui és lamentable que el Bisbe Salvador Jimenez Valls digui que no té diners per reconstruir el campanar de l'església de Rosselló, que es va enfonsar fa uns mesos, i es gasti 80.000 euros en pagar a una empresa per treure a les cigonyes. Insisteix l'ecologista en què el bisbe no ho ha fet sol, ja que ha comptant amb "el salconduit els responsables de Medi Ambient i un informe favorable de la Conselleria de Cultura".

 

"L'empresa té un nom terrorífic, Stop cigonyes ... És una espècie protegida, com se'ls ocorre dir-se així!", Exclama. Al novembre de 2015 va començar la retirada dels nius: "Es van posar de mala manera els nius en un contenidor i després van col·locar uns cables amb càrrega elèctrica en els posadors, però les cigonyes, amb són molt insistents a mantenir les seves zones -viu tota la vida en el mateix lloc- han neutralitzat els cables amb fusta i ha aconseguit posar els mateixos nius ", relata Vázquez.

 

A la carta que ha enviat Ipcena a Papa, de la qual prefereixen no explicar el seu contingut fins a conèixer resposta, els ecologistes s'adjunten la carta que li van enviar al novembre a bisbe de la qual no han tingut resposta i que sí que volen fer pública ara per demostrar la manca de diàleg de Giménez Valls.

 

"Us demanem que retireu el projecte d'expulsar les cigonyes de la Catedral Nova per no complir la normativa catalana ni europea i per no ser ni ètic ni responsable que l'Església doni mal exemple en la conservació de l'entorn i de malbaratament econòmic davant les necessitats socials actuals ", deia la carta als el bisbe.

 

Li recordaven també els ecologistes a el Bisbat que la cigonya blanca és un ocell de mida gran que està protegit i que sens dubte és un dels atractius naturals més importants de la ciutat de Lleida. I afegien: "Cal destacar que la cigonya blanca només es troba a Lleida, entre les grans ciutats de Catalunya. Cal destacar que totes les diferents cultures, tant les d'orient com occident han considerat la cigonya com una espècie benefactora i portadora de sort ".

 

Font: Rosa Matas (Periodista)